Tuesday, August 14, 2007

SUPERCHICKS II

SUPERCHICKS II
29 REJAB 1428 HIJRAH - 13 OGOS 2007

Masa-masa yang terluang pasti gua gunakan untuk melakar. Untuk semangat membuak-buak dan hilangkan ngantuk, gua lakar SUPERCHICKS la apa lagi. Beberapa lagi lakaran SUPERCHICKS yang gua buat untuk tatapan semua kat sini. Belasah buat tanpa rujukan. Maksud gua dari segi gaya, aksi, mimik muka dan pergerakan. Masa ni la kita bleh berimaginasi semahunya untuk menggambarkan aksi yang dikehendaki tanpa rujukan. Masa untuk mencabar kekuatan memori dan kreativiti. Masa untuk jadi Action or Fight Choreographer seperti dalam filem walau hanya melakar! Tapi bukan tak kena rujuk semua bende. Kena rujuk gak cane rupa, fesyen dan warna costume yang dipakai oleh SUPERCHICKS ni sebagai identiti atau personaliti. Gua ubah sket-sket. Tapi tak bleh la main belasah semua bende! Harap korang suke dengan lakaran SUPERCHICKS ni dan enjoyyyyy!

SUPER WARRIOR!
Dalam SUPERCHICKS yang pertama dulu gua buat WONDER WOMAN dalam keadaan tidak beraksi. Kali ni gua buat dia sedang berperang dengan ganasnya. Sebagai seorang kartunis/illustrator kita kena bersedia dan boleh melukis apapun keadaan atau gambaran kerana inilah antara tugas sebagai seorang kartunis/illustrator. Melukis dan menggambar dengan betul, tepat dan pelbagai. Ini semua memerlukan ilmu. Jadi kena cari, belajar bersungguh-sungguh dan praktikkan untuk menjadi lebih mahir. Rajin melakar merupakan cara yang mudah untuk menjadi cepat mahir. Gua perasan WONDER WOMAN gua ni seperti tak ada leher. Nampak jangal! Kenal tak loser yang terbang kat belakang tu? Harharhar! Sebenarnye beliau menunggu peluang untuk kena belasah pasal bleh menyandarkan kepala beliau atas bahu dan dada Wonder Woman sambil nangis teresak-esak macam yang selalu beliau buat. HEH!


MEOW! MEOWWWW!
Melukis si licik dengan gaya dan aksi begini memang seronok. Dalam filem BATMAN RETURNS, CAT WOMAN ada buat aksi begini, jadi guapun trus melakar aksi yang ngade-ngade manje ni. Tak ada masalah langsung menggambarkannya kerana gua rasa ia satu aksi yang menarik untuk dilukis. Cam yang gua selalu kata, berseronoklah dengan apa yang korang lukis. Jangan buat/lukis apa yang korang tak suka. Lukis apa yang korang suka untuk merasa seronok dan apa yang dilukis itu jadi!

PUSSY CAT MEOW MEOWW!
Gua tak tau nak buat yang macam mana, yang mana satu. Begini la jadinya bila gua tak dapat nak putuskan apa sebenarnya yang gua nak. Gua belasah jer lakar CAT WOMAN ni. Yang pasti gua nak buat si licik ni dalam aksi melompat sambil menghayunkan cemetinya. Sampai ke sudah gua tak tau mana satu aksi yang paling best. Gua kuarkan gak untuk tatapan semua kerana inilah perkara yang biasa terjadi masa melakar dalam mencari gambaran yang cantik, menarik, tepat dan memenuhi cita rasa! Jadi jangan malas melakar kerana di situlah korang akan dapat kesempurnaan yang dicari.

GIVE ME ALL YOUR POWER!
Gua memang tak minat dan mengikuti siri komik X-MEN! Sori kalo apa yang gua kata pasal X-MEN ni salah atau tak tepat. Tak tau apasal gua tak minat walau korang begitu giler meminatinya. Tapi gua buang perasaan tak minat tu untuk melakar gak beberapa karakter SUPERCHICKS dari team X-MEN. Ada banyak gak SUPERCHICKS yang seksi-seksi dalam siri X-MEN ni rupenye. Ini ROGUE, mutan yang mempunyai kebolehan menyedut kuasa mutan lain sampai kering tanpa belas kasihan! ( betul aa... ) Err... itu jer yang gua tau pasal awek mutan ni...

BIRD OF FIRE
Sorang lagi mutan SUPERCHICKS dari team X-MEN yang korang peminat X-MEN mesti kenal dan tau siapakah beliau dan origin beliau. Apa kuasa dia. Kalo ada Faizal bleh la gua tanye lebih-lebih pasal awek ni dan seluruh team X-MEN. PHOENIX ni bleh kuarkan api dari tangan dia. Ada kuasa psikik untuk mengawal minda. Betul aa... Tak tau beliau boleh terbang atau tak. Tak kisah la, yang penting gua melakar SUPERCHICKS ni sebagai latihan untuk gua memahirkan diri melukis anatomi dan figura perempuan. Tengok lakaran asal tangan kanan tu menjulur ke bawah tapi gua ubah rapat ke badan. Inilah pentingnya melakar. Kita akan dapat posisi, aksi dan pergerakan yang paling baik, cantik dan sesuai. Gua rasa kain selendang kat pinggang dia tu cam tak best jer. Dengar PHOENIX dah mati dan hidup semula... entah la.

BEFORE THE STORM
Beliau dikatakan seorang permaisuri atau ratu dari Afrika yang telah berkahwin dengan BLACK PHANTER. Betul ker. Inilah STORM sorang lagi SUPERCHICKS dari X-MEN yang mempunyai kebolehan mengawal ribut topan, puting beliung dan kilat petir sebagai senjata menghadapi dan menewaskan musuh yang hilang akal seperti SABRETOOTH, JUGGERNAUT, RHINO dan seluruh team Sinister Six! STORM boleh terbang dan matanya akan jadi putih semasa meghatifkan kuasa pemusnahnya! Sori... gua tak berapa tau pasal X-MEN. Ni saja yang gua tau. Harap korang suka dengan lakaran SUPERCHICKS X-MEN ni.

DANGER GIRL!
Yeahooo! Satu team SUPERCHICKS yang gua teruja sangat-sangat nak melakarnya! Ni dia SYDNEY SAVAGE si seksi dari team spy DANGER GIRL yang happy go lucky, nakal dan agresif! Mungkin korang ada mengikuti siri komik DANGER GIRL ni atau tak pernah langsung. Tak kisah la, yang penting gua enjoy tak ingat melakar karakter SYDNEY SAVAGE ni walaupun gua menghadapi sket masalah melukis genggaman tangan kanan pada cemeti tu. Masih bleh dibaiki tapi sengaja gua kuarkan tanpa dibaiki. Biar gua dan korang sedar betapa pentingnya belajar dan tahu melukis anatomi figura manusia. Korang rasa okey ker tangan tu? Seperti CAT WOMAN, beliau juga menggunakan cemeti dan sangat mahir menggunakannya dalam petempuran. Jangan main-main dengan si seksi ni kalo tak nak kena libas dengan cemeti! WHIP! WHIP! WHIP!

DON'T MESS WITH HER!
NATALIA KASSEL berasal dari Russia dan merupakan salah seorang dari team asal DANGER GIRL yang pakar dalam seni tempur. Merupakan satu karakter yang anti sosial, tidak ada perasaan dan tidak senyum! Jarang ada karakter begini dalam komik dan team super spy. Lebih menarik dalam siri komik ni akhirnya beliau mengkhianati teamnya dan menjadi sekutu dengan musuh utama DANGER GIRL! What a gurl! Pakar menggunakan segala macam senjata tajam terutamanya pisau. Jadi jangan cari pasal dengan cik NATALIA KASSEL ni kalo tak nak kena hiris-hiris!

READY TO SLICE YOUR THROAT
Berpakaian seluar yang dililiti pisau dan boot askar, itulah NATALIA KASSEL dan beliau sedia untuk beraksi. Kebanyakan SUPERCHICKS memakai costume yang ketat dan sendat-sendat tapi lain dengan karakter ini. Sangat mudah melukis SUPERCHICKS berpakaian sendat tapi agak mencabar untuk melukis karakter yang berpakaian begini. Seperti gua kata tadi, kebolehan untuk melukis bukan hanya bergantung pada rujukan tapi juga pada kekuatan imaginasi, memori dan kepala otak! Terutama masa melakar cam ni. Belasah tapi biar la logik. Ini penting untuk meunjukkan kebijaksanaan dan ilmu yang kita ada. Ini yang gua buat pada karakter ni. Yang penting, kita berseronok masa melakar! Jangan la tetekan sangat!

DANGER! DANGER!
Ketua team DANGER GIRL yang pakar dalam menggunakan senjata api dan yeah... seksi! Semua team DANGER GIRL mempunyai kekuatan personaliti yang tersendiri seperti si ABBEY CHASE ni. Gua beli komik DANGER GIRL kerana sebab-sebab ini. Ceritanya tak la hebat manapun tapi lukisan dan segala yang digambarkan adalah hebat untuk dijadikan panduan dan rujukan semasa melukis terutama figura SUPERCHICKS! Jangan sia-siakan apapun komik yang korang beli. Belajar dan ambillah apapun kebaikan darinya. Mesti ada kalo diperhatikan betul-betul. Gua tengok figura ABBEY yang gua buat ni tak betul. Kaki kanannya nampak pendek. Entah la. Itu dari pandangan gua.

BANG! BANG! BANG!
Seperti yang gua kata, berimaginasilah semahunya semasa melakar. Ini
yang gua buat masa melakar aksi ABBEY CHASE ni. Gua silangkan tangan untuk mendapatkan gambaran yang gua nak dan inilah hasilnya.. ABBEY IN TROUBLE! Perhatikan pistol tu. Tak berapa
best, cantik dan kemas kerana gua buat tanpa rujukan. Kena ada rujukan pistol yang betul, baru cantik. Kemahiran melukis figura awek dalam bebagai gaya seperti yang gua buat pada ABBEY ni merupakan suatu yang mencabar sekiranya tidak tahu dan mahir melukis anatomi. Perubahan-perubahan aksi dan anatomi inilah yang membuatkan ramai gagal dan hampeh semasa melukis!

U'RE DEAD BABEH!
Team DANGER GIRL dan LARA CROFT mempunyai persamaan dalam misi mereka selain dari menghapuskan penyangak-penyangak antarabangsa iaitu memburu harta karun atau benda-benda yang berharga. Ni la jadinya kalo ABBEY CHASE dan LARA CROFT betembung dalam hutan kerana merebutkan harta karun yang sama dicari! Ini satu aksi menarik yang biasa kita tengok kat movie atau komik tapi tak pernah untuk cuba melukisnya. Cuba la. Nanti korang tau susah atau senang nak menggambarkan aksi ni tanpa menggunakan rujukan. Ada banyak lagi angle lain yang menarik untuk memggambarkan aksi yang dramatik ni. Lagi sekali... cuba la. Sama dengan yang ni, pistol tanpa rujukan. BANG! BANG! BANG! U're dead honey! Yeah! Whatever!

SHE'S HURT!
Selain aksi bediri, aksi mencangkung begini juga perlu diketahui untuk dilukis terutama pada figura SUPERCHICKS seperti LARA CROFT yang sedang mengerang kesakitan dalam usaha merebut dulang emas bertatah berlian dengan ABBEY CHASE. Selain itu, ketepatan melukis/menggambarkan mimik muka juga adalah penting untuk diketahui. Hey! LARA dalam kesakitan. Pastikan ia benar-benar kelihatan dalam kesakitan! Masa melakar ni la bleh buat memacam mimik muka dan aksi dari bebagai sudut pandangan. Lama-lama mesti mahir. Itu la lebihnya bila rajin melakar. Harap korang suke dengan lakaran-lakaran SUPERCHICKS kali ini. Akan datang.... THE REAL SUPERCHICKS! Enjoy!

27 comments:

Anonymous said...

apo bondo yg ekau lukih tu bro gayour.eden tjago dr pengsan dah ado cite baru.best jugak klau pandai lukih,bleh lukih gambar awek den.tp takpo eden akan pastikan yg eden akan lebih terer lukih dr bro gayour.oklah eden raso nak pengsan semulo.

gayour said...

ekau laie! kan den suruh sambung pengsan balik. dah! dah! poie sambung pengsan balik!

Anonymous said...

eden rasolah bro gayour dengki kat den,takut den lebih terer lukih dr ekau,sbb tu bro gayour suruh den pengsan lamo2.nantikan kemunculan den dogan kartun yg tkini.bila tu,tunggu shingga den sodar balik.

gayour said...

ekau ni memang bega la jang! memang nak kono ghembat an kek tiang letrik biar boto-boto pengsan!

Gandum said...

Waduuuuh....Asyik gambar pompuan ajer...ader apa apa ke ni hehehe

gayour said...

tak ade ape-ape. hanya penaik semangat jer! heh!

Serunai Faqir aka SF said...

Huh seksi lukisan lu ni wakakaka
Wa tgh layan SYJ (hati Syaitan) ... huhuhu nostalgia giler beb ...

Serunai Faqir aka SF said...

mai ke tempat wa, tetiba malam ni wa datang gila nak tulis entri pasal masa wa zaman rock dedulu aaa ...

Yatt said...

Brader,

Kartun2 lu yg olskool yg original lu simpan ke ada kat kksb?

Maksud gua bukan yg dh print, buat layout semua, tp yg original sebelum dimasukkan ke dlm komputer & print...

abi_zahra said...

Aku salute ko selalu mulakan dengan haribulan kalendar islam. Tapi kalau boleh, lukislah gambar-gambar yang menepati kehendak islam. Biar kita sajikan lakaran-lakaran dan cerita-cerita yang baik, bermoral, dan mampu menginsafkan semua pembaca termasuk diri kita sendiri. Hamba risau, bilamana orang menyukai karya kita kerana lukisannya yang mampu melalaikan pandangan mata. Sekadar ingatan bersama. Anyway salute sekali lagi.

gayour said...

serunai fikir
durjana kau yang punya angkara
mengalih setiap pandangan manusia
yang benar kau palsukan
tugas mu seumpama syaitannnnnn!

yatt
banyak dah ilang entah ke mana bersama angin yang berhembus!
sayangnya...

abi zahra
terima kasih atas teguran encik.

Yatt said...

Tu la. Sapa suruh lu tak jaga elok2. Dah tau ada byk fans sejak dulu, simpan le elok2!

Kalau camtu, takleh la lu nk kuarkan lu punya koleksi kartun olskool.

Eh! Marah plak...

KKSB takde simpan ke original artwork lu brader?

gayour said...

barang yang lepas hai jangan dikenang
kalau dikenang merosak badan...

terima kasih atas keperihatinan encik

Nunn said...

bradeer gambo hero muslimin je...
hero muslimat tak de ke..

gayour said...

ado! ado! nanti den kuar an

Emir's blogspot said...

encik gayour, ada masa berkunjunglah ke blogsite saya.

Emir's blogspot said...

http://emirhydar.blogspot.com

gayour said...

yeah! ada kelapangan nanti gua singgah la ke blog encik emir. tq pasal sudi menjenguk ke blog gua.

Anonymous said...

Tahniah...anda bukan saja berkebolehan bercerita tentang islam,maulud nabi dan semangat cintakan rosulullah...dalam masa yang sama anda juga berkebolehan melukis dan memaparkan gambar perempuan telanjang.fikir-fikirkanlah kerana Allah tidak lupa membalas setiap apa yang kamu kerjakan.

gayour said...

terima kasih atas teguran dan ingatan encik pada gua yang lemah dan sentiasa lalai ni. terima kasih...

pakcik kordi said...

pakcik tau lu tak suka bola. tapi takpe lah.. pakcik cuma nak iklankan website terbaru kelolaan pakcik dan lembu pakcik yg yang berjudul myredDEVIL.com. website ni untuk peminat Man Utd je. oleh itu kurang sesuailah dengan jiwa encik gayour yg merupakan penyokong pasukan bola Rembau FC. Sekian..

gayour said...

jangan harap gua akan tengok projek terbaru pakcik kordi tu. buang masa dan menaikkan bil elektrik gua jer. lagipun gua tak sokong dan minat langsung kat team merah jambu tu. boleh blah!

Nadia said...

encik gayour,
kalo rajin, sila la singgah blog encik yatt & saya..ada gambo komik ug yg penah kami buat dulu..(bukan nyanyi je org berduet, lukih komik pun buleh duet gak..heh).
tapi mcm hampeh la..heheh..takyah le kutuk teruk2..kuikuikuikuiiiii...;-)

gayour said...

kalo tengok jer tapi tak kutuk tak best laa... gua mesti kutuk kaw-kaw punyer! siap la korang! heh!

blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Seksi...seksi...dan seksi....!

Tapi tak boleh tenung lama-lama nanti batal puasa. Ha ha!

Radenputri said...

Ah! benci ar lu abg gayour!
Gua nak promo latest novel gua ni 'Gelora Asmara' sila dapatkan di kedai buku krgkrf tu ya...

gayour said...

black purple
they're superb and hot!

raden putri
wahai orang2 kampung semua... sila ambil perhatian! novel terbaru encik radenputri yang bertajuk GELORA ASMARA ( eee... tak bestnye tajuk... heh! )telah bejaya dicetak dan dijual. ayuh, pegi beli! kalo tak cukup duit, share reramai. kalo pakcik kayo, banyak duit, beli tiga, lima, sepuluh atau satu!

6:03 PM