Monday, July 25, 2011

SUKAN KAMPUNG CSI


SUKAN KAMPUNG CSI

BAHAGIAN PERTAMA DARI EMPAT BAHAGIAN
24 SYAABAN 1432 HIJRAH – 26 JULAI 2011

Pertama kali sejak ditubuhkan, Department CREATIVE STUDIO AND INOVATION ( CSI ) kat Kumpulan Karangkraf telah menganjurkan SUKAN KAMPUNG yang melibatkan semua unit yang berada di bawah CSI iaitu Grafik, Photo dan Ilustrasi pada 15 Julai 2011 yang lalu. Saja-saja aktiviti liar ni diadakan untuk berseronok, menghiburkan hati dan mengeratkan silaturahim antara pekerja di bawah CSI. Hari tu masa Staff Dinner dalam acara Gala Show, team CSI telah memenangi tempat ke dua. Dapat la hadiah wang tunai sket. Bincang punya bincang semua setuju untuk membuat aktiviti sukan dari buat acara makan-makan dengan duit hadiah tu.

Banner SUKAN KAMPUNG yang cantik ni gua buat sorang-sorang. Lukis sendiri ni, bukan digital print. Penat gua buat. Sakit pinggang. ARGHHHH! Cantikkan? Boleh kagum. Jangan malu-malu. HEH!

Ni di KETUA rumah Merah atau dikenali sebagai RED AURA. Perancang utama yang sangat angesif, tanpa belas terhadap musuh dan sedia untuk beperang!

Gua antara peserta yang paling awal sampai untuk mendaftar. Tapi geng Red Aura yang lain sampai lambat plak. Leceh tul la diorang ni! Semua rumah sukan kena daftar dulu sebagai pengesahan kehadiran, mengumpulkan mata dan untuk mendapatkan goodies yang disediakan penganjur. Copek! Copek! Copekkk oiii!

Sebanyak lapan buah rumah sukan bertanding dalam SUKAN KAMPUNG GROUP CSI 2011 ni. Setiap rumah sukan mempunyai ahli dari ketiga-tiga unit dalam CSI iaitu Grafik, Foto dan Ilustarsi. Lapan rumah sukan tu adalah rumah MERAH ( RED AURA ), BIRU, HIJAU, KUNING, UNGGU, MERAH JAMBU, HITAM dan OREN. Rumah Biru sedang mendaftar.

SUKAN KAMPUNG ni dibuat kat kawasan parking depan bangunan baru Kumpulan Media Karangkraf bermula dari 5.40 petang hingga 2 minutes to midnight. Antara syarat yang perlu dibuat dan dipatuhi oleh setiap rumah sukan adalah menghias kereta volksvagon yang disediakan penganjur, memakai pakaian seragam rumah memasing ikut suka dan apa-apa gimmick atau hiasan. Semua tu ada markah. Jadi seminggu sebelum sukan, semua dah sibuk merancang dan membuat persiapan. RED AURA paling agresif dan awal membuat persiapan! Rumah Hijau membuat pendaftaran.

Black Pirate sedang mendaftaran. Ada gak rumah sukan hitam. Dulu masa sekolah mana ada rumah sukan hitam, merah jambu dan oren. Dalam sukan kitorang ni semua warna tu ada. Eh! Siapakkah jejaka bermisai lebat tu? Macam kenal. Kenapa beliau interframe dengan geng Black Pirate? Ontah la, denpun tak tau.

Konsep SUKAN KAMPUNG diperkenalkan adalah untuk kitorang merasai dan mengenang kembali aktiviti sukan dan permainan masa kecik-kecik kat kampong dulu. Walau tak semua permainan menepati semua permainan sukan kampung. Ada permainan yang moden sket. Penganjur ubah suai ikut keadaan dan keselamatan. Tapi tak kisah la asalkan seronok. Lagi satu syarat utama yang mesti dipatuhi oleh semua peserta adalah peserta lelaki mesti pakai kain pelikat dan aweks kenai pakai kain batik di sepanjang aktiviti. Kain pelikat dan batik mesti melekat kat badan. Tak kira dalam apa keadaan. Ikat, gantung, lilit, pakai ikut suka. Merah Jambu sedang mendaftar.

Pasal tu semua ada/pakai kain pelikat dan kain batik. SUKAN KAMPUNG ni tak la cam sukan tahunan sekolah yang kena lari 100 meter atau 4 x 100 meter berganti-ganti. Muntah hijau la kalo cam tu. Mana larat nak lari laju-laju lagi. HEH! Hampir semua permainan dilakukan secara berkumpulan. Setiap rumah sukan terdiri dari 9 ke 10 orang. Semua rasa untuk melakukan aktiviti. Kurang penat dan seronok!
Ni rumah mana plak ni? Oh, Rumah Oren rupanye!


Rumah Hijau dengan kain langsir mengheret pasir, daun mempelas selit kat kepala dan mascot HULK!

Lanun Hitam dengan bendera tengkorak, parut merata tempat lat muka yang tak menakotkan langsung sedia untuk bersaing!

Ni la kereta yang gua kata tadi. Kereta kertas yang perlu dihias ikut keativiti rumah memasing. Rumah Biru bergaya dengan kereta hiasan mereka Blue Dragon.

Rumah Ungu dengan kereta cap kepala badak air yang dibuat last minute pada pagi sebelum berlangsungnya SUKAN KAMPUNG. Tag line dioarang adalah “ APAPUN TAK BOLEH ”. Ntah la…

Mentang-mentang Rumah Hitam, keretapun ditampal kertas hitam.

Rumah Kuning dengan gambar buah pisang kat kereta berhias mereka. Dengan tag line yang tak best ,” CEKODOK PISANG – KASI HANGIT BRO! “. Apa punya tag line. Lemah dan tak semangat langsung!

SORENTO KASI NGAP SEMUA! Tag line pada kereta berhias rumah Oren. Buah oren memang menyelerakan untuk dingap. Kena plak musim panas atau jus oren ais untuk berbuka puasa! ARGHHH!

Apa punya tagline tak tau la dengan Rumah Merah Jambu ni. Ada ke “ TAK TAHAN “ tag line diorang. Tak tau la apa masalah diorang. Mungkin siapkan last minute cam rumah Ungu dan Oren. Belasah je apapun tag line! Ni la jadinya.

Semua rumah sukan sedia untuk acara perasmian oleh puan Farah iaitu Pengarah Kreatif Kumpulan dan Ketua Dept CSI.

Semua dah tak sabar dan semangat untuk memulakan SUKAN KAMPUNG CSI 2011.

Terutama Rumah Merah yang panas membara dan cukup mengiggilkan tempurung lutut musuh dengan jeritan dan penampilan yang cukup menggerunkan!

Tengok gimmick yang kitorang buat dalam majlis perasmian ni, siap dengan obor lagi. Tak cukup dengan obor, semua yang lelaki dah tumbuh misai! Kononnya pakai pisai tu nampak ganas dan cam orang kampong la. HEH! Tak kisah la, yang penting ia menakot dan mengerikan musuh!

Kami RED AURA sedia untuk lawan teng teng, galah panjang atau baling selipar dengan siapa saja! BUARGHHHH! Tengok api ni! Sila nakot aa!

Palulan kompang sebagai tanda bermulanya acara perasmian SUKAN KAMPUNG CSI 2011. Nampun SUKAN KAMPUNG, mesti la ada kompang.

Ya, tu dia … puan Farah, anak kepada CEO/ Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf menaiki basikal pinjam makcik jual kuih kat bangunan baru ni menuju ke tempat perasmian. Jangan tak tau, Farah adalah ahli rumah RED AURA.

Walau terhuyung hayang dan jelas cemas di wajah Farah masa mengayuh beskal, tapi beliau mengagahi juga untuk sampai ke tempat perasmian. Syabas Farah! Syabas!

Tu dia gimmick perasmian oleh Farah dengan membaca surat perasmian…
“ cakap banyak tak guna, saya merasmikan SUKAN KAMPUNG GROUP CSI 2011”.


Tamat bahagian pertama

Nak tau kisah seterusnya dalam acara SUKAN KAMPUNG CSI?
Sket triller… ada raptai dan hakka…

Jumpa di bahagian kedua SUKAN KAMPUNG CSI kalo gua rajin, larat nak menaip dan ada kelapangan di beriNya.

11 comments:

Hush said...

wahhh!
seronok nampaknya walaupun tengok melalui gambar.
siap ada tagline tu!
unik betul la karangkraf buat sukan kampung.
tak pernah dibuat orang!
syabas! :)

d_LA said...

woahhhh..ohsemmmmnye black pirates!! tak tahan...

gayour said...

hush
apa plak tak dibuat orang. apa kami ni bukan orang ke? HEH! banyak lagi syarikat dan orang lain buat sukan kampung ni.

d_LA
nampak seram tapi semua ke laut!

Dr. Ben said...

sakan kome ye!

deaf-angel said...

gayour
satu2 posing bukan main lagi eh.

gayour said...

dr.ben
sekali-sekali tuan doktor. untuk kecergasan dan kesihatan. heh!

deaf_angel
pantang nampak kamera! semua posing maut gile!

matakucing said...

uhh awek genit2 gitu ha5

gayour said...

matakucing
boleh pandang-pandang
jangan pegang-pegang...

heh!

deem said...

wuarghhhh!!!!best juga buat sukan style kampung ni kan....rumah sukan yang banyak kaler...;)

meeboo said...

cun gak awek anak CEO tu yek? ada harapan untuk gua tak bro? wakakakakakakaka

gayour said...

deem
siappun boleh buat sukan kampung ni kat kampung sendiri!

meeboo
keep on dream on dude
beliau dah kawen!
harfraginhar!