Wednesday, December 14, 2011

QULITY TRAVEL FAIR 2011

QUALITY TRAVEL FAIR 2011 – COPENHAGEN
BAHAGIAN PERTAMA DARI LIMA BAHAGIAN
19 MUHARRAM 1433H – 15 DISEMBER 2011

Pada bulan September 2011 yang lalu, gua mendapat tugasan melukis karikatur lembaga pengarah Tourism Malaysia dan dijemput untuk melukis karikatur staff tourism dan tetamu jemputan dalam majlis makan malam sempena mesyuarat tahunan pengarah Tourism Malaysia kat Tanjung Jara Resort, Terengganu Darul Iman. Dalam majlis tu, gua telah melukis karikatur Datin Normasila iaitu Pengarah Bahagian Pemasaran Antarabangsa Tourism Malaysia ( Eropah/Oceania/Amerika ). Datin bertanya pada gua, ‘ kalo tourism jemput untuk melukis karikatur kat luar negara, nak ikut tak?”. Gua sengeh dan diam je sebagai tanda setuju. Maklum la pemalu orangnye gua ni. HEH! “ Bagi I kad u”, minta datin. Begitu la kisahnya.

Tiga minggu kemudian, gua dapat panggilan tipon dari pegawai tourism ( Bahagian Pemasaran Antarabangsa ) yang menawarkan jemputan pada gua untuk join tourism dalam Quality Travel Fair 2011 kat Copenhagen, Denmark. “ Biar betul ni?’ ujar gua pada diri gua sendiri. Denmark? King Diamond, White Lion dan Lars Ulrich tebayang kat kepala hotak bejambul gua. Tak ketinggalan – Viking!


Betul la tu. Jangan banyak songeh! Siap-siap je la pegi Denmark. Maka pada 19 Oktober yang lalu, guapun terbang la ke Copenhagen bersama pegawai tourism untuk acara tahunan Quality Travel Tair 2011. Quality Travel Fair ni merupakan antara acara tahunan promosi produk pelancongan yang paling popular kat eropah dan Scandanavia. Tourism Malaysia tak ketinggalan untuk menyertainya. Kali ni gua sebagai wakli kartunis yang mewakili Malaysia untuk lukis karikatur kat booth Tourism Malaysia. Kali pertama menempuh perjalanan yang sangat jauh menaiki Boeng iaitu selama 12 jam untuk sampai ke benua eropah. Selama ni perjalanan dekat-dekat je. Kali ni, amik kao! Setengah hari perjalanan. Tak larat nak sengeh dah! Belepas dari KLIA tengah malam, sampai subuh. Aik! Kata 12 jam, subuh dah sampai. Apa cerita? Perubahan hari/masa antara benua Asia dan eropah membuatkan gua hilang akal… kenapa malam panjang sangat ni. Bila nak siangnya? Ujar gua dalam kepala hotak. Dari KLIA transit kat Schiphol International Airport Amsterdam, Belanda sebelum ke Copenhagen.

Sampai ke Schiphol Airport waktu subuh dan hujan. Kali pertama rasa angin musim sejuk eropah. Uuuuu….uuuu… sejuknye! Lengang tak ramai orang pagi ni. Terasa asing betul kat negara orang.

Nampak mamat yang tebongkok sambil meraba beg beliau sendiri tu. Tau kenapa beliau membongkok. Adakah kerana beliau memang pembongkok orangnya. Uh! Uhh! Nampak kereta tanpa pemandu yang meluncur laju ke arah beliau tu. Oh, tidakkkkk! Hey! Bukan nak ngumpat pasal beliau la. Tapi pasal poster tu. Nampak poster tu – Come and visit Vincent Van Gogh’s Bedroom. Pelukis hebat, sampai bilik tidur, bilik air. dapur dan semua peninggalan peribadi dijadikan bahan pameran dan yeah, buat duit! Selain susu Dutch Lady ( nama lama ) yang kita minum sejak kecik, windmill dan cheese, Belanda juga sangat terkenal dengan karyawan seni agung dunia sejak abad ke 14. Dari pelukis picisan hingga ke paling terkenal iaitu Rembrandt dan Vincent Van Gogh. Besepah muzium seni kat Amsterdam seperti Muzium Van Gogh untuk dilawati sekiranya datang ke Amsterdam. Baru seni!

Buat apa kat Schiphol? Kata nak ke Copenhagen, Dernmark. MAS tak ada penerbangan terus ke Copenhagen, hanya sampai ke Amsterdam, Belanda. Kena tukar penerbangan kat sini untuk ke Copenhagen dan tempat gua singgah buang air kat negara yang pernah membuat onar kat Tanah Melayu bersama Portugis dan Inggeris dahulu. We scrub harder! Jadual pembersihan jamban kat Schiphol. Elok la sental dan tonyoh kuat-kuat sikit!

Tak lamapun kat Schiphol. Sampai pukul 6.35 pagi dan kena belepas ke Copenhagen plak pada pukul 8.10 pagi. Masa kat Amsterdam, tak nampak windmill yang sangat terkenal di seluruh dunia dan jadi kebanggaan Belanda pasal cuaca tak berapa baik. Hujan dan bekabus. Pemeriksaan kastam/imegresen yang sangat ketat kat Schiphol Airport bila nak masuk ke benua eropah. Tak kira la kat negara manapun kita masuk, pemeriksaan yang ketat dan lama plak tu! Habih semua kena periksa, buka, belek dan scan dua tiga kali. Syukur Alhamdulillah, selamat sampai. Welcome to Copenhagen/KØBENHAVN.

Kat Copenhagen tidak ada lagi pemeriksaan. Keluar dari KLM Royal Dutch Airlines, amik baggage dan trus blah! Tapi satu masalah plak masa kat Copenhagen Airport ni… tunggu punya tunggu kitorang punya baggage tak ada. Hilang. ARGHHHH! Masalah besar ni! Bila report, rupanya sangkut kat Schiphol pasal masa transit kitorang terlalu singkat. Tukang punggah barang tak sempat nak transfer dari MAS ke KLM Royal Dutch Airlines yang kami naiki ke Copenhagen. Kena tunggu petang la baru sampai! Aduuu laa… tesengeh-sengeh kat ruang menunggu keluar dari Copenhagen Airport.

Kat airport ni, kitorang dijemput oleh wakil pemasaran Tourism Malaysia kat Copenhagen iaitu encik Ismail atau atuk Ismail. Gua bayangkan beliau masih muda tapi rupnya dah tahap atuk. Biarpun tahap atuk, encik Isma sangat agresif, kuat, handal dan sangat baik melayan kami. Dari airport, kitorang naik keretapi untuk ke bandar Copenhagen. Cuaca makin sejuk dingin tegedik-gedik gua rasa. Tambah lagi bila angin betiup. Gedik-gedik, gedik-gedik…. Maklum la orang Asia. Cuaca penas sepanjang tahun. Bila kali pertama rasa sejuk musim dingin ni, tegedik abih la! Sapa nak rasa tegedik-gedik, pergi la melancong ke benua eropah sekarang ni yang baru masuk musim dingin. Tegedik la kao sorang-sorang atau ramai-ramai! Nampak gerabak yang ada logo basikal tu? Tu gerabak khas untuk penunggang dan basikal beliau. Kat Copenhagen, ramai pengguna basikal.

Masa kami datang adalah masa cuti sekolah, jadi kat stesyen keretapi penuh dengan orang. Cik Isma kata, “ Orang kampung datang becuti ke bandar, ni yang ramai ni”. Cam kat Kuala Lumpur la. Kan ramai orang kampung/luar bandar datang jalan-jalan masa cuti sekolah. Kat sinipun sama rupanya. Ingatkan lain. HEH!

Ni la encik Ismail, wakil pemasaran Tourism Malaysia kat Denmark/Copenhagen. Seorang metalhead tegar. HEH! ( mana ada. nampak sangat nipunye! )Tua dah kan? Beliau telah tinggal kat Copenhagen hampir 42 tahun dan berabuk cakap bahasa Danish. Dah jadi warganegara Denmark dah atuk ni. Tapi masih rakyat Malaysia. Malaysia tetap dihati, tegas beliau. HEH! Selama berada kat Copenhagen, beliau la yang menjaga dan melayan kami. Nampak basikal tu? Kalo kat stesyen komuter kita, penuh dengan kereta yang parking, kat Copenhagen Central Station ni plak beribu basikal yang parking.

Kali pertama melihat bandaraya Copenhagen. Cam ni je rupanya. Tenang, tak sibuk cam kat Kuala Lumpur. Gambo ni gua rakam masa jalan kaki dari Central Station ke hotel penginapan. Tak jauh manapun. Sempat la rakam beberapa gambo. Bestnya dapat tengok matahari setelah dua belas jam tak tengok masa penerbangan dari KLIA ke Amsterdam. Sejuk tapi ok la ada sinaran cahaya matahari.

Nampak penunggang basikal tak kira tua atau muda tu? Pemandangan biasa kat Copenhagen. Penunggang basikal di mana-mana. “ Nak pegi sekolah, kolej, universiti, pasar, nak bayar bil air, elektrik atau pegi kerja, beduyun-duyun naik basikal”, ujar encik Isma pada gua. Lagi satu pemandangan badaraya Copenhagen. Tak nampakpun bangunan lebih tinggi dari Daya Bumi apa lagi KLCC!

Makanan pertama gua kat Copenhagen – Danish pastry.

Hampir habih licin nak tinggal habuk!

Kena plak dengan kopi buih bentuk hati! Kopi, minuman feveret orang eropah temasuk orang Melayu.

Lagi satu pemandangan di pagi hari yang bercahaya matahari tapi sejuk tegedik-gedik kat bandaraya Copenhagen di hari pertama sampai pada 20 Oktober 2011. Perbezaan masa antara Denmark dan Belanda dengan Malaysia adalah tepat enam jam. Lapan pagi kat Copenhagen, pukul tiga pagi kat Malaysia. Pasal tu la panjang sangat rasanya malam masa dalam penerbangan.

Walau tak ada baggage, kitorang check-in kat hotel gak. Gua dah bayangkan dari Malaysia lagi. Mesti bilik hotel kat Copenhagen hebat, cangih mangig dan lain dari Malaysia. Masuk je dalam bilik… GAAAA! Rupanya sama jer cam kat Malaysia. Ada tv, meja tempat tulis, kerusi, cerek elektrik, kopi segera, gula, tilam, bantal dan bilik air. Frust tul gua. Ingatkan hebat sangat la! Tak selera nak amik gambo bilik banyak-banyak dan tampak kat sini. HEH!

Petang hari pertama adalah aktiviti santai. Encik Isma membawa kami jalan-jalan ke rumah kenalan rakyat Malaysia yang tinggal dan bekerja kat sini. Tuan rumah buatkan kitorang cekodok. Selera orang Melayu dan Malaysia! Dalam perjalanan, gua ternampak poster ni. Poster konset METALLICA kat Copenhagen beb! Boleh amik gambo je la. Petang tu kitorang pegi balik ke Copenhagen Airport untuk menuntut baggage yang dah sampai. Diorang kata nak hantar ke hotel bila sampai, rupanya kena datang amik sendiri. Penipu! Apapun, syukur baggage kami selamat. Urusan menuntut baggage jadi sangat mudah bila ada orang seperti encik Isma yang fasih berbahasa Danish. Cepat jer diorang layan dan bantu. Malam pertama kat benua Eropah di bandar Copenhagen, Denmark. Selamat malam Copenhagen… kata-kata puitis dari penulis sajak, puisi atau novel. Fed up gua dengan kata-kata cam ni!

Pagi antara 1.30 pagi tersedar. Rasa puas sangat tido. “ Kek mano den ni. Apo sojuk bona plak ni?” Tanya gua pada diri sendiri. Rasa cam dah lama tidur, rupanya baru satu pagi. Maknanya baru sangat gua tido. Tapi dah rasa puas tido. Orang akan kata, “ Biasa la nak sesuaikan diri. Lagi dua tiga hari okey la tu”. Lagi sekali, gua fed up dengan kata-kata cam tu! Pagi hari kedua, 21 Oktober 2011, encik Isma datang mengambil kami untuk jalan-jalan. Hari ni belum mula bertugas. Esok baru Quality Travel Fair mula. Breakfast kat Central Stesyen. Ni sengeh-sengeh kat Central Stesyen la ni.

Encik Isma yang atur dan rancangkan program kami pada hari ni. Nak bawak kami jalan-jalan sekitar Copenhagen dan beberapa tempat yang menjadi tumpuan pelancong untuk dilawati. Gua okey je. Memang nak jalan-jalan tengok apa yang ada kat sinipun. Tempat pertama yang dilawat pagi ni adalah Istana Amalienborg iaitu istana kediaman ratu Denmark pada musim sejuk. Memang salah satu tempat tumpuan pelancong datang melawat. Nasib baik boleh sengeh-sengeh dan lambai pada ratu yang keluar menjenguk dari balkoni istana.

Ni la rupa Istana Amalienborg. Bangunan lama yang dijaga dan dijadikan kediaman diraja. Tak la canggih manggih atau reka bentuk moden. Rakyat ( temasuk pelancong ) boleh memasuki kawasan istana dan nasib baik, boleh masuk ke dalam istana. “ Kat sini, harta kerajaan adalah hak rakyat”, ujar encik Isma sebagai pemandu pelancong kami. Denmark adalah salah satu dari negara dalam Semenanjung Scandinavia yang dikenali juga sebagai negara kebajikan seperti Norway, Sweden, Iceland dan Finland yang memberi dan menjaga hampir semua aspek kebajikan rakyat. Setakat boleh masuk istana apa la sangat!


Okey la, TAMAT BAHAGIAN PERTAMA. Cerita panjang-panjang buat korang meluat plak. Kalo beminat nak tau lagi, sila ikuti bahagian kedua Quality Travel Fair 2011 di Copenhagen dengan kisah – CHANGING OF THE GUARD



8 comments:

Dr. Ben said...

fulamak bro BEST!

deaf-angel said...

rezeki ko eh gayour.

tak sabar nak baca dan tengok gambo pengalaman ko gi tempat2 gini

gayour said...

dr.ben
yeah! pengalaman di negeri viking!

deaf_angel
sabar peminat semua. sabar. HEH!

berteromber said...

Pergh......sesungguhnya gua jeles.....jeles!!!

gayour said...

berteromber
yeah! memang patut sangat2 lu jeles! HEH!

Kito said...

Wah sifu,pi bercuti..Bestnyaaa....Huhuhuhu..Lama tak dengar khabar..Hahaha..Kito yang sibuk nampaknya...Pejam-celik-pejam celik....Sifu dah pegi jauh...Peh...Bestnyaaaa...

gayour said...

kito
eh, hang baghu abih peksa s.p.m. kan?
selamat cuti sakan nuu pasai time cuti skolah ni la paling best banding masa time skolah!
yeahooo!

Kito said...

Yes,tuan guru..Huhuhu...Mesti punya..Tapi dalam cuti ni penuh dengan dugaan..Pergh...Sifu pun apa kurangnya....Best merantau jauh tuuu...Huhuhuhu