Wednesday, December 30, 2015

ANUGERAH KAMPUNG BOY


SELAMAT TINGGAL 2015

ANUGERAH KAMPUNG BOY 
19 RABIULAWAL 1437H - 31 DISEMBER 2015

Satu peristiwa penting dalam dunia penerbitan majalah humor dan pada kartunis tanahair telah berlangsung dengan jayanya pada 12 Oktober 2015 yang lalu iaitu  Anugerah Kampung Boy. Ini adalah satu peristiwa penting dalam sejarah kartun negara. Dah nak abih tahun baru gua kelam kabut nak post kerana besar, penting serta bersejarahnya peristiwa ini.Gua dilantik sebagai salah seorang AJK pelaksanaan program serta juri dalam pemilihan ( dan penyingkiran ) calon yang layak untuk menerima anugerah yang akan disampaikan oleh PM dalam majlis Anugerah kampung Boy 2015.

 Pada hari anugerah, gua datang awal untuk membantu apa yang patut. Selepas zohor, antara aktiviti yang dijalankan adalah sesi bengkel kartun bersama kartunis oldskool, saudara Kerengge bersama pelajar dari UITM Puncak Alam dan Universiti Multi Media. Gua join sama sebagai pemerhati.

Habis bersama brader Kerengge, giliran tetamu terhormat iaitu Datuk Lat untuk bersama rakyat serta pelajar dan pensyarah dalam sesi Sepetang Bersama Datuk Lat. Gua jadi bidan terjun, jadi pengacara majlis. Tak sangka boleh bersama Datuk Lat petang ni.


" Kenapa anugerah ni dinamakan Anugerah Kampung Boy bukan Anugerah Kartunis atau nama lain datuk?" Datuk Lat menjawap dengan tegas, " Tujuan utama adalah untuk memberitahu atau mengingatkan kita pada asal usul kita. Jangan kita lupa asal usul kita walau kita lahir dan membesar di bandar. Tapi nenek moyang atau mak bapak kita lahir, tinggal dan membesar di kampung, di pinggir hutan, lereng bukit, kaki gunung, tepi muara sungai, tepi laut... merekalah asal usul kita. Kerana itu anugerah ini dinamakan Anugerah Kampung Boy."

Banyak yang dikongsi dan didedahkan oleh datuk dalam sesi pada petang ni. Sangat menghiburkan!


Selepas Maghrib, majlis bermula. Ramai sekali sahabat-sahabat kartunis tua, muda, oldskool, pro serta amatur datang sebagai sokongan temasuk tetamu jemputan dari kalangan menteri, ahli koprat serta rakyat marhein sekelian.


 Datuk Lat sebagai The Main Man memberi ucapan. Datuk Lat telah menyumbang dan menghiburkan seluruh rakyat BolehLand serta sebahagian dunia selama 50 Tahun! Jangan tak tahu. Sempena ulangtahun 50 Tahun sumbangan Datuk Lat dalam industri kartun tanahair, Anugerah Kampung Boy diadakan dengan usaha keras Presiden Kelab Kartunis Malaysia ( KKM ) iaitu saudara/kartunis Juragan serta ahli-ahli KKM yang kuat, handal serta gagah perkasa ( termasuk gua, HEH! ).


Lapan anugerah dan lapan orang kartunis telah dipilih untuk menerima anugerah dalam kategori masing-masing. Pada awal pebincangan, 15 anugerah telah dicadangkan dan dipersetujui. Penerima anugerahpun telah diputuskan. Tapi bila diusulkan pada Datuk Lat, beliau telah mencadangkan untuk memberi lapan anugerah saja pada tahun pertama. Kami akur setelah diberikan sebab kenapa hanya lapan, bukan 15. Dalam anugerah pertama kali ini, semua juri telah bersetuju untuk memberi keutamaan kepada kartunis-kartunis oldskool menerimanya atas jasa serta sumbangan mereka pada pekembangan seni kartun negara. Ada yang mempertikai kenapa tak ramai yang muda dan lebih terbuka pencalonan serta penerima/kategori anugerah... Inilah sebabnya untuk kali pertama. 


 Anugerah Kartunis Lagenda telah diaugerahkan kepada Tuan Haji Zainal Buang Hussein yang sangat gua hormati. Wak Punk, super bike, kereta sport serta awek yang dilukis ZBH membuat lobang hidung gua berdarah beb! ARGHHHHH! Selepas ini tidak ada lagi Anugerah Kartunis Lagenda tapi anugerah akan dinamakan Anugerah Kartunis Lagenda Zainal Buang Hussein sebagai penghormatan serta pengiktirafan kepada beliau. Kerana itu penerima Anugerah Kampung Boy 2015 diberi kepada kartunis-kartunis oldkool yang dah tahap legend seperti Tuan Haji ZBH.


Saudara Mishar yang menjadi orang paling penting dalam penerbitan dan perjalanan awal majalah Gila-Gila diberi penghormatan untuk menerima Anugerah Khas Juri. 'Asmaradana' dalam Gila-Gila adalah karya beliau paling superb! Sebuah karya Kartun Melayu tulen! Saudara Mishar, dua dari kiri.


 Jungle Jokes, Kalau... adalah karya terhebat sepanjang zaman saudara Jaafar Taib yang sangat popular dan diminati oleh seluruh rakyat yang mengikuti majalah Gila-Gila dari awal tahun 80an. Kini beliau adalah Living Legend atau National Treasure yang selayaknya dianugerahkan sebagai penerima Anugerah Utama dalam Anugerah Kampung Boy 2015. Jaafar Taib sedang berjalan naik masa gambo ni dirakamkan. Heh!


Lain-lain penerima anugerah adalah;

. Saadon Ishak atau kartunis Don yang sangat diminati menerusi kisah zaman kanak-kanak yang menghiburkan iaitu Dan Din Don serta Pendekar Mato Tige menerima Anugerah Watak Kartunis Animasi menerusi siri animasi Dan Den Don.
. Saudara Raggie Lee menerima Anugerah  Kartunis Editorial
. Anugerah Kartunis Malaysianan yang buat pertama kali diada dan diberi kepada saudara Abdul Fatah Ngah yang sangat kuat mempromosi negeri Terengganu melalui kisah Lagak A. Mahmud.
. Anugerah Kartunis Terbaik dianugerahkan kepada kartunis wanita yang sangat kuat, gigih serta bersemangat dalam berkarya hingga ke hari ini iaitu Puan Sabariah Jais atau kartunis Cabai.
. Kartunis Lambok mewakili kartunis generasi separuh lama dan baru yang menerima Anugerah Kartunis Muda Berbakat


Bersama Kartunis Imuda serta Bor ( kanan sekali ) yang datang memberi sokongan walau tak tercalon. Gua caya lu bro!


Beberapa minggu setelah berakhirnya Anugerah Kampung Boy dengan jayanya, satu majlis makan malam meraikan Pemenang Anugerah Kampung Boy 2015 telah diadakan  di Cafe PICC Putrajaya. Majlis makan malam ni gak telah berlangsung dengan lebih berjaya lagi. Hahaaha...!

 Presiden KMM telah membelanja kami makan steamboat. Walau ada pemenang serta sahabat-sahabat lain tak dapat hadir, ia tidak membuatkan kami hilang selera makan pada malam tu.


Saudara Juragan ( Presiden KKM ) yang hanya nampak kepala sedang menyampaikan ucapan yang membuatkan hadirin marah dan hilang selera. Nasib baik beliau berucap setelah kami makan. Heh!


Setiap pemenang Anugerah Kampung Boy yang hadir pada malam ni diberi peluang untuk berucap dan berkata apa saja pasal anugerah serta harapan. Masa malam Anugerah Kampung Boy bersama PM hari tu mereka tak diberi peluang untuk berucap. Jadi malam ni boleh kata apa saja.


Ada beberapa perkara besar yang dibincangkan diakhir pertemuan. Antaranya Yayasan Kartunis Malaysia. Itu saja yang boleh gua kabokan. Tahniah pada semua pemenang. Moga dengan adanya anugerah ini akan membuatkan semua kartunis tanahair betambah gigih dan bersemangat untuk menghasilkan karya Malaysia@Melayu Tulen! In shaa Allah, ada rezeki, tahun hadapan atau tahun seterusnya, KKM akan mengadakan lagi anugerah untuk menghargai, mengangkat serta menaikkan kembali martabat kartunis serta industri kartun tanahair. Harap akan ada penambahan kategori serta penerima. 

Pada kartunis tua atau muda, semua berpeluang untuk mendapat penganugerahan serta pengiktirafan berprsetij ini. Berusahalah menghasilkan karya tulen kerana ketulenan serta keaslian karya adalah kreteria terpenting dalam pemilihan!

Berjayalah kartunis dan komik tulen tanahair di tahun 2016 dan seterusnya!

In shaa Allah

4 comments:

deaf-angel said...

Thanks for sharing.
I love this post.
Nama2 tu semua, termasuk nama kau..
wahhhhh kira All My Life ok nama2 ni semua menghiburkan dan mewarnai kehidupan aku sambil dapat ilmu jugak. hihihihi.
Semoga 2016 dan masa akan datang lebih berjaya dan makmur untuk career dan personal life kamu2 semua. I LOVE YOU ALL.

D'arsil said...

harap edisi bersama selamanya tu ada lah yg harga mampu milik... harga yg paling murah tu dgrnya sudah sold out.. hehe...

Silverian said...

T-Shirt Tuan MC memang sempoi....You 'ROCK' Brader

gayour said...

deaf_angel
we love u too bro. hahaaa! terima kasih atas sokongan selama ini

d'arsil
ya, kami@bekazon prihatin dengan masalah rakyat untuk memiliki koleksi Bersama Selamanya dengan harga mampu beli. haha...

silverian
we rock!