Saturday, June 18, 2016

HEARNOEVIL

HEAR NO EVIL
14 RAMADAN 1437H - 19 JUN 2016

HEAR NO EVIL
Jangan dengar suatu berita atau cerita yang tak jelas dan ada unsur-unsur jahat serta fitnah. Lebih teruk kita percaya dan menyebarkannya semasa kita sedang berpuasa.
Contoh cerita jahat yang boleh jadi fitnah;

“Kartunis Petai, Padi, Manggis, Lepat, Ubi dan Bendi memasak mee segera dengan telur mata kerbau pada waktu tengahari dalam bulan Ramadan”.

Tanggapan pertama bila dapat berita ni mesti ingat/kata kartunis tu tak puasa. Teruk tul! Berita ni boleh jadi betul kartunis tu memang tak puasa, makan mee segera tiga bungkus sorang di siang hari. Atau boleh jadi rekaan dan fitnah semata untuk menjatuhkan maruah mereka. Boleh jadi mereka diinaya dengan penyebaran cerita fitnah lagi sensasi ni! Sebaiknya kena siasat dengan adil dan teliti untuk kebenaran. Bertanya pada sumber yang sohih.

Setelah disiasat. Kebenaran telah ditemui. Kartunis Petai selaku ketua kumpulan menjelaskan dengan tegas, yakin, konfiden dan penuh tawaduk;

“Kami difitnah! Kami hanya belajar teknik terbaru dan resepi rahsia pusaka nenek moyang cara memasak mee segera untuk kami masak sebagai menu waktu berbuka puasa nanti. Padi yang mengajar kami. Beliau terer bab masak-masak ni. Takkan belajo masakpun salah? Come on la. Kami puasa tau! “ ujar Petai sambil mengesat air mata kesedihan lalu membenamkan muka beliau di dada kartunis Ubi yang lantas mengusap-usap rambut beliau sambil tersengeh-sengeh.

Kartunis Manggis menambah, “ Orang yang meniago kat bazar ramadan lagi pulok. Pagi lagi dah masok. Tork pulok orang kato tak poso”. Bendi, Lepat, Padi lantas menangis tersedu sedan sambil berpelukan sesama sendiri dan berkata, “ Hidup YB Mangkis! Buko puasa hari ni YB Mangkis belanjo. Yeahoooo!”

Jadi, berhati-hatilah. Fitnah di sekeliling kita. Jagalah pendengaran dari segala yang kotor, jahat, jijik, hina dan fitnah! Selamat terus gagah perkasa mengerjakan ibadah puasa.

Rasulullah S.A.W. membahagikan ramadan itu kepada tiga fasa. Kita telah melepasi sepuluh yang pertama ramadan iaitu fasa Rahmat. Moga kita mendapat kasih sayang dari Allah. Sekarang kita berada di pertengahan ramadan, iaitu fasa Keampunan Daripada Allah. Jangan lepaskan peluang untuk memohon dan meminta keampunan dariNya atas segala salah, silap serta maksiat yang telah kita lakukan selama ini agar diampun dan dibersihkan segala dosa. In shaa Allah. Amin

6 comments:

yusrina said...

Betul tu brader Gayour.. Sesunggohnya fitnah, dengki, irihati, mengumpat dan juga mengadu domba tu, adalah ditegah Oleh agama.. Kerana dosanya adalah lebih berat dari kamu membunoh jiwa makhluk bernyawa.

Wah.. Bila gua baca dialog story kat atas ni, dah macam serupa baca komik Gila-Gila jadinya.. Syabas Gayour.. Kihihkihhh kiuttt

yusrina said...
This comment has been removed by the author.
gayour said...

yusrina
lebih menakotkan, fitnah dihujung jari tanpa sekatan dan belas!

show no mercy - slayer

deaf-angel said...

Now lebih kat bacaan la Gayour berita2 xerita2 putar belit ni.
dalam internet. Fb etc

myownmind said...

Encem laa abang semalam tgk kat TV3,, kompemlaaa abg voice Rose dalam album PUJAAN SIRAP DIN BERAMBOI dulu wahahah..

gayour said...

deaf-angel
ya bro, cerita putar belit dan rekaan tu la yang buat huru hara dunia!

myownmind
projek da'i. sumbangan kecil gua sebagai seorang kartunis. moga ada manfaat