Monday, July 25, 2016

BENGKEL KARTUN SKM ALAM MEGAH 2


BENGKEL KARTUN DAN BOOK2U
20 SYAWAL1437H - 25 JULAI 2016

Bulan puasa hari tu gua dijemput untuk aktiviti Bengkel Asas Lukis Kartun kat SMK 
(P) Bukit Kuda, Klang. Penat gak masa berpuasa buat bengkel kartun. Tak apa la, dah lepas dah. 

Pada 19 dan 20 Julai 2016 yang lepas, sekali lagi gua join dengan team Trak Book2U yang dijemput buat jualan buku, majalah kat SMK Alam Megah 2, Shah Alam. Gua plak dijemput untuk aktiviti Bengkel Asas Melukis Kartun bersama pelajar  Bengkel dijalankan selama dua hari kerana terlalu ramai pelajar nak join. 

Ini adalah bengkel hari pertama pada 19 Julai 2016.


Bersama pelajar perempuan yang join bengkel.

Pelajar lelaki memang terer buat bising kat manapun temasuk dalam bengkel gua ni. Becakap saja kerja diorang. Suruh diam pun diorang tak heran. Cakap terus. Aduuu.. tetekan gua dengan pelajar yang tak dengo kabo ni. ARGHHHHH!


Pengisian bengkel gua pasal ASAS kartun kerana ia sangat penting untuk diketahui, difahami dan dibuat! Jadi jangan ambik mudah perkara asas dalam segala bidang. Beri perhatian!


Ada tajaan hadiah dan ada hadiah untuk pelajar yang berusaha menyiapkan tugasan mencipta karakter yang diberi. Cikgu Murni sedang menyampaikan hadiah. Tahniah!


Semua masih lemah, keliru, hilang akal dan tergaru-garu untuk;
1- memilih karakter apa nak buat
2- macam mana nak buat karakter tu
3- karakter apa yang senang
4- macam-macam lagi...
walau beribu contoh telah ditunjukkan.


Baru korang ada akal susah atau senang mencipta watak. Tak apa, ini adalah pengenalan. Terus berusaha melukis untuk lebih faham dan lebih baik melukis.


Semua lukis buruk! Hahahahaaa... Termasuk yang dapat hadiah gak lukis buruk. Tapi walau lukis buruk, beliau dapat hadiah kerana agak kreatif dan berusaha lebih sedikit dari kawan-kawan yang lain.


Jangan malu, gusar, kecewa, takut atau fikir yang bukan-bukan bila lukis buruk. Hey! Semua orang lukis buruk, tak yakin dan salah masa mula melukis. Jadi tak salah lukis buruk atau melakukan kesilapan! Bila dah tahu kelemahan, berusahalah untuk membaiki dan jadi lebih baik. In shaa Allah. Terima kasih cikgu Murni.


Encik Uneh, seorang pengiat dan pengamal tegar teknik Warna Pensil turut hadir mengadakan bengkel warna pensil bersama pelajar sebelum sesi gua. Beliau datang bersama team mobilebookcafe yang merupakan kedai buku bergerak  pertama di Malaysia!

Kepala encik Uneh yang sebenar. Hahaa...


Gua memang pernah menggunakan warna pensil untuk mewarna. Tapi  taklah hardcore seperti encik Uneh. Gua lebih suka dan selesa menggunakan warna air. Respek pada encik Uneh yang terus istiqomah dengan warna pensil dan berkongsi ilmu teknik warna pensil dengan pelajar-pelajar di seluruh BolehLand. Hebat!. Gua jeles!

Teruskan usaha bro!

Kepala encik Uneh yang tak betul. Harharhar!

Tamat hari pertama


5 comments:

yusrina said...

best aah bengkel kartun nie.. good work bro gayour
btw.. van halen in the house - yusrina blog

D'arsil said...

kiut gak cikgu murni tu..hehe

gayour said...

yusrina
jump!

d'arsil
"yang tua-tua bangka ni anak yatim juga cikgu Murni?

deaf-angel said...

Terbaik posting ini.
semoga lahir ramai peseni muda yang berbakat,
dan jugak ruang platform untuk mereka berseni.

Anonymous said...

Cikgu Murni tu dah kawin ke belum? Kau tak tanya ke?