Tuesday, October 09, 2007

BUBUR LAMBUK

BUBUR LAMBUK
27 RAMADHAN 1428 HIJRAH - 09 OKTOBER 2007

Tak disangaka tak diduga tapi ni la yang telah berlaku pada gua dan beberapa sahabat team illustrasi/g3 pada 22 Ramadhan 1428 Hijrah – 04 Okt 2007 ( Khamis ) yang lalu. Satu program yang dinamakan Memasak dan Mengedarkan Bubur Lambuk Ramadhan 1428 Hijrah telah diadakan di Garden CafĂ© Karangkraf Sdn.Bhd. sempena Kempen Keselamatan Jalan Raya di Tol Batu Tiga, Shah Alam. Kitorangpun pegi la nak amik gambo, jadi tukang kacau dan tukang ceduk BUBUR LAMBUK beb! Jangan tak caye…

ACTION
Sebenarnya kitorang pegi nak ambik gambo jer. Ya la selama ni kitorang memang digunakan oleh peminat untuk ambik gambo. Jadi kali ni kitorang plak nak menggunakan periuk dan bubur lambuk dalam periuk untuk ambik gambo dengan kitorang! Biar beliau rase plak
! Heee… Lihat la aksi rakus A’an, gua, Niezam dan Padi bila dapat peluang action mengacau bubur lambuk sambil diperhatikan oleh Jamb yang tak dapat mengacau.

JANGAN TAK TAU
Ini adalah Program Memasak dan Mengedarkan Bubur Lambuk Ramadhan 1428 Hijrah anjuran bersama Majlis Belia Selangor Daerah Petaling Jaya, akhbar Sinar Harian dan Kempen Keselamatan Jalan Raya. Lebih kurang 1000 bubur lambuk telah disediakan untuk diberi kepada pengg
una jalanraya kat Tol Batu Tiga, Shah Alam pada petang ni sebagai juadah bebuke puase. Pada korang yang dapat bubur lambuk pada petang tu jangan tak tau, gua and the gang antara yang menyumbangkan tenaga ( walau sket ) dalam penyediaan bubur lambuk ni. Heee… Tengok aksi rakus gua tu, tak cukup satu, dua pengacau gua gunakan untuk ambik gambo. Heh! Alaa.. apa sangat la kan?

CEDUK
Masa kitorang sampai untuk ambik gambo tu kebanyakan bubur lambok dah siap ( ada berape periuk gua tak ingat… biasa la lemah minda ). Yang gua and the gang kacau tu jer yang blum masak lagi. Tapi inilah sumbangan tenaga sebenar yang gua maksudkan – menyeduk bubur lam
buk ke dalam food contener, kengkawan yang lain menutup dan menyusun ke dalam plastik untuk dibawa ke Tol Batu Tiga. Jamb tu bukan baca doa makan tau, tapi baca doa selamat agar kitorang selamat masa menjalankan kerja ni. Panas tak ingat bubur lambuk ni tau. Kalo kena tangan bleh melecur!


LENGUH
Nampak cam senang jer kerje nikan? Sebenarnya bila dah buat baru tau azab ker tak azab. Terutama gua yang menceduk. Aduuu la lenguhnye rase bahu! Rase nak tecabut! Makin lama makin berat plak bubur yang diceduk! Apa taknye, seperiuk tu gua ceduk sensorang! Mula-mula sebelah tangan, pas tu guna dua belah tangan menceduk bubur tu. ARGHHH! Tapi tak pe… gua ikhlas membuatnye walau lenguh bahu. A’an ( kanan ) menjerit macam tukul besi jatuh kene ibu jari bila bubur lambuk yang gua ceduk ke dalam food contener tu menitik sket ke tangan dia! Kecoh la lu! Ngede-ngade!

KEBAL!
Brader kat belah kanan tu adalah encik Chef tuka
ng masak bubur lambuk dari Jalan Kebun, Kelang. “ Minggu lepas surau tempat saya buat program buka puase dengan anak-anak yatim Institut Taufik Islami, Jalan Kebun brader “ tegas gua pada brader tu. Beliau sengeh jer. Mula-mula beliau yang menceduk bubur lambuk tu tapi kitorang rampas pasal tak mencabar langsung kerje mengacau bubur lambuk yang blum masak tadi tu. Sekali tu setitis bubur lambuk menitik kat tangan brader tu, tapi beliau cooollll dan sengeh jer. Tak mengadoi atau menjerit cam A’an. “ Err… sori brader. Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin brader“ ujar gua. Beliau sengeh jer. “ Tak sakit langsung “ tegas beliau dengan tegasnye. Tapi jelas kelihatan air mata menitis di matanya! Pas tu Jamb nampak brader tu mengesat air mata beliau kat belakang tembok tu. Harhar! Kebal konon!

NAKOT
A’an memyembunyikan tangan beliau kerana nakot sangat kena titikan bubur lambuk lagi walau semangat berkobar-kobar nak membant
u. “ Sakit siot!” tegas beliau. Alaa… sudah la lu A’an! Kena sket dah mengadoi, cam hape ntah! Tengok brader tadi tu, menitiskan air mata trus! Harharhar!

MURNI
Bubur lambuk masih banyak lagi. Nampak tak tu. Macam tak luak-luka lagi dari periuk tu. Tapi masa ni gua dah mula rase lenguh! Tak telintas nak tukar dengan kawan yang lain
( lemah minda sungguh! ) kerana gua rasa seronok sangat kerana gua melakukannya dengan penuh jujur, telus, jiwa murni, ikhlas dan kerana Allah! Pasal tu la tak ingat lain dah. Tu la tadi gatal ‘ rampas ‘ tugas brader tu. Haa sekarang… rasai lu!

TEJEBAK
Yang ni plak ialah dua orang tag team yang dah terjebak dan tak bleh mengelat nak lari dari tugasan yang niat diorang nak ambik gambo jer sebenarnye..Apai dan Niezam bersatu hati mengacau bubur lambuk yang blum masak! Jelas terpancar keikhlasan di wajah mereka. Harharhar! Nampak barisan periuk bubur lambuk yang dah masak tu? Dua peruk bubur lambuk dikhaskan untuk staff Karangkraf mengambilnye sebagai juadah buke puase. Yang lain adalah untuk… sila baca kat atas ye. Ponek den nak nulih eh balik.

ILMU KEBAL
Makin lama makin surut bubur lambuk yang gua ceduk. Brader chef tukang masak kembali membantu setelah selesai mengesat air mata dan cover tak ada apa-apa yang berlaku. Heee…Encik Jamb yang dari tadi hanya melihat, komplin, kutuk, kritik mula membantu setelah A’an menarik diri! Blah la lu A’an! Mana kala encik Padi pula cuba membodek brader tu memberi/mengajar beliau sket ilmu kebal yang dimiliki. “ Jangan la kedekut tangkai jering brader. Takkan la brader nak kebal sorang jer. Adik ( ya, Padi membahasakan diri beliau ‘adik’ ) pun nak gak rasa cane jadi orang kebal. Adakah kebal seperti kereta kebal yang bleh melanggar pondok atau reban ayam tanpa mencederakan diri” tegas Padi dengan penuh senyuman manis beliau.

Blumpun kitorang habis mengisi semua food contener, staff Karangkraf mula keluar menyerbu untuk mengambil bubur lambuk. Tetiba keadaan menjadi tidak terkawal. CHAOS! ANARCHY! HAVOK! RAMPAGE! HURU HARA! HARA HURU! ARGHHH! Padi yang telah menguasai ilmu kebal tahap tertinggi lantas menyelamatkan diri beliau sendri tanpa memperdulikan bubur lambuk, kawan-kawan dan tok guru beliau yang sekali lagi kelihatan mengesat air mata kerana tak sempat nak lari kerana telah dikepung oleh staff Karangkraf! Semua menjerit “ BUBUR LAMBUK! BUBUR LAMBUK! Mana bubur lambuk kami seperti yang telah dijanjikan? Manaaaaa!” Keadaan menjadi makin havoc bila makin ramai yang datang membawa food contener memasing kerana tak puas hati dengan saiz food contener yang disediakan “ Besar ni, sekali telan habis!” Tiba-tiba semua tergamam dan keadaan menjadi senyap sunyi seketika, kalo jarum jatuh masa ni bleh dengar dengan clear – huh! Rupenye encik Padi returns dengan pakaian superhero ‘ Lelaki Belalang – Penebas Jenayah “ untuk menyelamatkan keadaan dengan ilmu kebal yang baru beliau kuasai. Tapi rupe-rupenye HAMPEH sungguh! Palsu semata-mata. Beliau berpakaian begitu kerana nakot tekena titikan bubur lambuk kerana beliau turut sama berebut-rebut untuk mendapatkan bubur lambuk! “ Mana bleh jadi! Penat gua nolong tadi. Gua mesti rampas hak gua!” tegas beliau! EEEEE… astaqfirullahalazim… apa la yang gua mengarut dalam bulan Ramadhan yang mulia ni. Heheeee… Sori la ek. Esoknye ramai yang kesal kerana hanya dapat satu sorang jer. “ Sedap nak mampus!” tegas diorang. Tu la hikmahnye kalo ikhlas membantu. Heee...

5 comments:

M1N4M1 said...

kacau bubur tu mesti kene goyangkan bontot skit..baru feel

khaldai johor said...

La.. ingat laie kau pado si lambuk tu yo? mano dio melalak melalok sekang ni ha..

gayour said...

m1n4m1
ya tak ya gak! tak teringat plak nak goyangkan bontot masa tu. lain kali bleh buat kalo ada peluang ngacau bubur lambuk lagi. banging sekali! heh!

khaldai johor
bulan poso ni selain ingat kek tahu sumbat, mesti la ingat kek bubur lambuk!

Azzam Supardi said...

Aih? Tak puas raya lagi ke Encik Mazli Ibrahim? Update le...hah!

gayour said...

aduuuu.... den ponek la encik azzam supardi. nanti la...