Saturday, December 06, 2008

BEKORBAN

BEKORBAN APA SAJA
08 ZULHIJJAH 1429 HIJRAH - 06 DISEMBER 2008

Selamat menyambut dan meraikan
HARI RAYA HAJI/KORBAN/AIDIL ADHA
pada semua sobat gua ucapkan. Pada yang melakukan ibadah korban pada tahun ni, syabas diucapkan! Jangan buat korban tapi tak turut sama 'mengorbankan' lembu/kerbau/unta tu. Tau siap dan datang amik bahagian. Lagi teruk hanya tau komplin itu ini!


Moga bebahagia, betambah iman dan ketakqwaan di Aidil Adha dan selepas Aidil Adha hendaknye. Boleh takbir selama empat hari! Ini antara kelebihan, kebesaran dan kehebatan Hari Raya Aidil Adha dari Hari Raya Aidil Fitri.

selamat hari raya korban
gayour
zulhijjah 1429 hijrah

45 comments:

hans said...

gua selalu tgok lembu kena sembelih kojap jo...
pastu amik daging n blah
buka apo gayour...
mak gua cakap kalau sedih kang haram lak makan daging lembu tu..
gua xleh tahan kalau tgok mata lembu tu berair2 nangis...
sensitif...
huhu
tu la pasal..

p/s : gayour..buat korban berapa ribu arnab tahun nih?

gayour said...

hans
ah, macam-macam alasan!
arnab tidak termasuk dalam binatang yang boleh dibuat korban, jadi gua tak buat korban arnab. dulu ada makan burger arnab. skang ni tak ada lagi plak burger daging arnab.

ontah la...

azharjaafar said...

Kisah Nabi Ibrahim dan keluarga yang buat pengorbanan untuk agama. Walaupun hati rasa berat tapi hanya kerana perintah Allah dan nak sukakan Allah, mereka taat.

Sifat ni yang kita kena ikut dalam buat 'korban.' Selama berkorban. Hati-hati di jalan raya. Jangan terkorban.

gayour said...

azharjaafar
tapi ada gak orang melakukan korban bukan kerana ibadah tapi pasal "orang buat, akupun buat la".

selamat hari raya korban dan selamat makan daging dan sup korban.

Anonymous said...

ehem..ehem..
sop eko jgn dilupai...

hans said...

mana ada gayour...
bukan alasan da tapi memang betul pun...
tahu arnab xleh wat korban...
saja merepek
haha

DeeN said...

Salam bro,
Duduknya gua depan pc ini ingin mengucapkan Salam Aidil Adha. Maaf zahir dan batin. Tahun ni family gua buat gua sebagai korban .. er.. silap buatkan korban utk gua. Gua nak buat sendiri tak mampu. Gua budak sekolah lagi. Huhuk.

gayour said...

anonymous
yeah! hujan-hujan ni pekena sup memang layannn. kena plak sup ekor. mencanak!

hans
tau, lu memang suka merepek! tapi daging arnab lazat gak.

deen
kena ucap terima kasih kat mak bapak lu pasal buatkan korban untuk lu.

matakucing said...

salam eid adha utk lu ngan sume sobat2

gayour said...

matakucing
terima kasih.

Ungku Nor said...

Salam Aidil Adha bang, jangan nakal2..ehehehe

gayour said...

ungkunor
kadang-kadang kono nakal gak sikit-sikit. heh!

terima kasih yo la. selamat hari raya aidil adha untuk ungkunor

Anonymous said...

ehem..ehem..
gua pun nak ambik kesempatan ke atas kepopularan lu cek gayour untuk ngucapkan slamat aidiladha terutama kepada tuan punya blog yg tidak kesah gua merepek di blognya.. dan juga di atas pengorbanan masa dan nafsu beliau demi menjadi juri untuk projek final superhero gua dan kengkawan..
salam aidiladha pada semua pengomen2 blog cek gayour..

yg benar..
heler.

gayour said...

anonymous
terima kasih atas ucapan raye. cane dengan result projek superhero hari tu. gagal dengan cemerlang atau lulus paras lobang idung? pensyarah lu yang kira dan campurkan semua markah. gua tak tau!

harap semua bejaya walaupun paras lobang idung!

ktb said...

izinkna hamba men'adlinkkan' ke blog tuan hamba.tenkiu..killl!!die!!!!

j or ji said...

berkorban dalam pelbagai bentuk.
berbaris di bukit putus,jem pilah somban 2 jam juga satu pengorbanan dalam balik ke kg utk menyambut hari raya...

berbaris dipasar bahau pepagi buto nak boli santan..melawan asap dan api membuek rondang dan sebagainya.

Seawal jam 6 pagi hujan turun dgn lebatnya sampai ke potang...

pengorbanan yg paling sedikit jika dibandingkan dgn pengorbanan sebenar nabi allah ibrahim

Ahmad Salman said...

Asskum gayour! apsal erk diorang tak korbankan ayam, itik sekali??

gayour said...

ktb
selamat datang dan terima kasih.

j or ji
ghaso an!
harharhar!
tapi syabas atas semangat tegar ekau sanggup buek sumo tu pasal nak sambut dan meraikan ghayo haji. syabas jang!

ahmad salman
waalaikumsalam
untuk pengetahuan encik,

ayam, itik, kucing, arnab, burung merpati, gagak, ular, tikus, singa, ghimau, musang, tupai, babi, ikan puyu, nyamuk, lipas, lalat, bewok, kelawar, beruk, monyet, tenggiling, kura-kura, labi-labi, penyu, buaya, dinosaur blablablaa... tidak boleh dan tidak termasuk dalam binatang/haiwan yang boleh dijadikan binatang korban dalam ibadah korban. harap maklum.

ayam dan itik boleh dikorbankan untuk dimasak rendang dan dibelasah dengan lemang di pagi raya atau pada bila-bila masa ikut nafsu!

sekian ceramah agama dari gua yang kurang ilmu. moga ada kebaikan.


heh!

Anonymous said...

ehem..ehem..
markah blom kuar lagi..
ntah ape yg dipikirkan cek roy..
paras lobang idong pun jadila..
klu paras kpala lutut camne?
camne gua nak berhadapan dgn khalayak ramai? camna?

gayour said...

anonymous
kalo air banjir dah paras lobang idung, tu dah kira serius dan mebahaya, kena pindah selamatkan diri. tapi kalo setakat paras kepala lutut kira okey lagi. masih selamat. menyelampun tak tenggelam bontot. boleh mandi sambil buat kuak lentang atau kuak rama-rama.

harharhar!

Q said...

selamat hari ghayo gayour!.... mugo mugo korban kito diterimo...

gayour said...

Q
iyo. itu la yang kito harap an. terimo kasih.

tulang sup tu jangan kau sepah-sepah an. elok tanam.

Q said...

yo... den dah tanam dah... kat blakang umah den tu...

hans said...

gayour..
please comment dekat entry 'describe me in one word' yer

gayour said...

Q
syabas!

hans
okey, nanti gua singgah tengok. bukan saja komen tapi kutuk, hina, caci, keji...


heh!

blackpurple @ jowopinter said...

Wak sebenarnya tertunggu-tunggu juga ni nak panggil bro' Haji Gayour.

:D

gayour said...

blackpurple
moga kita sama-sama boleh mengerjakan ibadah haji. insyAllah wak.

Geng Metal said...

emmm ... berat berkorban ni bro, kan?

saracocohoney said...

Selamat hari raya Aidil Adha Gayour... thn neh Geng Kelaut tukar angin sambut korban di Cambodia...

gayour said...

geng metal
kalo ada duit( dan pemurah ), tak berat nak melakukan ibadah korban. yang beratnye masa nak "mengerjakan" lembu-lembu korban setelah disemelih.

heh!

saracocohoney
hantar duit korban atau memang semua geng lelaut pegi ke sana.

syabas!

Pungguk said...

waklu,Abg Gayour camner nak beli buku teknik melukis cara abg.Ambo dah cari kat Mph book stores kat tesco Negeri ambo takdo pun.

salman said...

salam..brader gayour? chat? brader, lambat lagi ker g3 nk kuar 2x sebulan? aku dengar,2009 ni ada kujutan kpd pminat g3, apa dia? heheeeeee.. skill baru ker? ada big poster ker? kuar 2x sebulan ker?

gayour said...

pungguk
encik boleh beli secara online buku gua tu.

sila ke
www.alaf21.com.my

atau emel ke
alaf@alaf21.com.my

encik boleh emel dan tanye kat mano ado jual buku tu kat negeri mu.

terima kasih

salman
kalo nak tau, sila tunggu kuaran jan 2009.

tq

salman said...

gua bukan apa gayour, gua ni terlalu minat sesangat kat g3 tu.. kena tunggu ker? Hurm bese r kejutan kan, kena tunggu..hahaaaaaa..

gayour said...

salman
ya, kena tungguuuuu...

Kalamtimur said...

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1430

salman said...

Ya Allah! braderrrrrrrrrrrrr... aku lupa la nak beli g3...cisssssssssssss...masa aku buka blog brader, baru ingat kat g3. aduuuuuuuuuuuuuu..hurm brader kaliu sudi g la kat blog ni http://salman-liriklagu.blogspot.com/
molek benar kalu a'aan amik lirik lagu kat situ n reka sendiri muzik..hahaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Anonymous said...

ehem..ehem..
g3 nak kuar?
hoh!

gayour said...

kalamtimur
terima kasih. selamat tahun baru hijrah juga diucapkan pada cikgu. selamat kembali ke sekolah cikgu!

salman
lupa tak apa jangan tak ingat.

anonymous
tak baik2 lagi sakit tekak encik ye. kesian. nasib encik la.

Nadia said...

salam maal hijrah! ;-)

gayour said...

nadia
terima kasih. selamat tahun baru hijrah gak buat nadia sekeluarga. moga sihat, berjaya, bahagia, sihat dan betambah iman.

Anonymous said...

ehem..ehem..
anak tekak gua mmg slalu wat masalah.. dah tak tau dah nak setel camne..

gayour said...

anonymous
lu boleh tubuhkan band death metal dan jadi penyanyi utama. suara sore throat lu tu ngam sangat dah tu!

boleh lawan obituary's john tardy, atau diecide's glenn benton!

Deeno said...

salam pakcik gayour..hahah..baru jumpe blog nieh..
kite bace ujang sejak darjah 5.
Salam muharram :)

gayour said...

deeno
syabas kerana bejaya jumnpe blog gua ni. selamat datang dan selamat tahun baru hijrah!