Monday, May 11, 2009

DYNAMIC

DYNAMICS WEEK…
KOLEJ KOMUNITI PAYA BESAR
17 JAMADILAWALK 1430H - 12 MEI 2009

Untuk kali kedua, team kitorang dijemput sekali lagi oleh Kolej Komuniti Paya Besar, Kuantan Pahang Darul Makmur pada 19 dan 20 Rabiulakhir 1439 H - 15 dan 16 April 2009 yang lalu sebagai penceramah dalam bidang Multimedia Kreatif ( Pengiklanan ) pada pelajar tahun akhir temasuk pelajar tahun satu dan dua sempena minggu DYNAMICS WEEK WITH ADVERTISING INDUSTRY PRACTITIONERS. Campur sekali! Tak kisah la, janji akhirnye gua bejaya gak masuk ke kolej. HEH! Kali ni kitorang pergi memenuhi jemputan seramai empat orang iaitu Apai, Padi, Niezam dan gua. Program kali ni berlangsung aelama dua hari. Tepaksa tido kat Kuantan selama dua malam la kitorang berhampiran dengan Teluk Chempedak yang tak berapa best tu. HEH!

Sampai jer ke Kuantan, kitorang trus ke kolej betemu pensyarah cik Suriawati dan saudara Yong bebincang pasal program dan pengisiannya. Ada beberapa perubahan dan penambahan dalam pengisian setiap segmen kitorang kali ni. Harap bekesan dan menyeronokkan. Habih bebincang dan belasah kuih kaswi, kitorang dibawak oleh encik Yong ke bilik editing tempat beliau melepaskan tensen dan perasaan. HEH! Selain untuk editing, bilik kebal ni merjadi bilik karaoke rupenye. Patut la happening! Gua dipaksa oleh encik Yong untuk… yeah! Belasah selagu dua. Mana beliau tau suara gua merdu? HEH! Ni la akibatnye bila memaksa gua. Tengok la encik Yong ( kanan sekali ) yang mula tetekan mendengar suara gua. HarHarHar! Rasakan!

Lagu yang gua keraokekan bukan la lagu metal tapi sengaja gua metalkan! Baru brutal dan boleh banging! HEH! Kekesalan encik Yong makin memucak masa ni. Tu la,ofer gua lagi. Kan dah nyesal! Tak sangka plak kali ni bleh karaoke. Apasal tahun lepas masa jemput kitorang tak bagitau adanya aktiviti melepaskan tensen ni? Bukan apa, saja seronok-seronok. Lepas gak penat pejalanan jauh.

Ni dia encik Yong selaku pensyarah dan toke karaoke Kolej Komuniti Paya Besar. HEH! Tetap metal walau didedahkan beliau hanya layan lagu Jamal Abdillah masa melepaskan tensen berkeraoke. WE ROCK!

Tak cukup selagu, gua sambung dengan lagu mendayu yang lain. Showmanship mesti gempak. Baru ganas dan digeruni musuh! HEH! Masa ni Padi, Apai, Niezam dan pensyarah-pensyarah yang lain sedang menjerit-jerit hesteria nak kuar dari bilik kebal ni setelah mendengar kemerduan suara gua. Tapi dihalang oleh toke karaoke yang mula teruja dengan suara dan showmanship akrobatik ala David Lee Roth gua. Thank you very much and good night! Har fragin har!

Habih berkeroke tanpa memberi peluang pada member lain temasukpensyarah-pensyarah, kitorang dibawa ke rumah penginapan di kat tengah bandar Kuantan. Penginapan yang selesa. Dekat dengan Pantai Teluk Chempedak. Tak kisah la tu, janji ada tempat tido! Malam tu kitorang dibelanja dinner kat bandar Kuantan gak. Semua oder makanan barat. Sekali-kali tukar selera. Tak cukup steak tambah lagi dengan sate. Urkkk! Alhamdulillah. Terima kasih.

Hari pertama kitorang sampai awal setelah siap breakfast kat rumah tumpangan. Alhamdulillah, perjalanan dari Kuantan ke kolej bejalan selesa tanpa gangguan traffic jam. Tu yang sampai awal. Cam biasa pihak kolej menyediakan sarapan untuk kitorang. Makan lagi. Masa yang teluang gua gunakan untuk begambar kat kaunter pertanyaan pengurusan Kolej Komuniti Paya Besar. Gua memang suka amik gambo kat tempat cam ni. Kena plak ada nama kolej tu. Kalo orang Tanya betul ker lu pegi kolej tu. Malas nak layan, gambo ni sebagai jawapan.

Sarapan untuk kali kedua. Bab ni encik padi memang tak tolak atau malu-malu. Sama gak dengan encik Niezam tu. Nampak jer beliau kurus cekeding tapi nafsu makan beliau mengalahkan gagak! "Kena makan banyak pasal ada banyak makanan. Lagipun kena banyak tenaga untuk bersyarah nanti. Jangan biarkan kita pengsan pasal tak cukup power di hadapan pelajar-pelajar yang cun-cun! ", ujar encik Padi sambil disokong oleh encik Niezam.

Gua plak mengmbil kesempatan melihat sana dan sini. Kitorang sarapan kat dalam bilik mesyuarat utama Kolej Komuniti Paya Besar. Hebat segala kemudahan yang ada dalam bilik ni. Tu yang gua teruja nak begambo. Nampak tak tu PENDIDIKAN SEPANJANG HAYAT. Kita memang wajib belajar selagi nyawa dikandung badan. Ni masa untuk kitorang memberi, mengajar dan bekongsi ilmu yang dipinjam Allah pada semua pelajar/peserta program. Diorang datang ke sini untuk belajar, kitorang dijemput untuk menyampaikan ILMU. Ini la sedikit sumbangan. Moga ada kebaikan. InsyAllah. "Oii, Padi! Jangan abihkan karipap tu oii!"

Setelah pensyarah membuat sedikit ucapan ringkas mengenai perjalanan dan pengisisn program, acara diserahkan pada kitorang. Terima kasih. Asslamualaikum. Apa khabar semua? Betemu lagi dengan izih Alllah. Peserta dalam program kali ni becampur antara pelajar tahun akhir, tahun satu dan dua. Pelajar tahun akhir dah jumpa kitorang tahun lepas. Pasal tu la pengisian kali ni kitorang buat beberapa perubahan agar tak membosankan. Terutama pada pelajar tahun akhir. harap semua enjoy kali ni. Segmen pertama belah pagi ni seperti biasa gua yang mulakan. Asas melukis. Topik yang bosan tapi kena tahu!. Ayuh semua kita melukis!

Hampir semua maklumat, panduan, teknik, tips dan entah apa ke benda lagi pasal melukis yang gua tahu gua sampaikan pada peserta. Bukan hanya membebel dan teori tapi dengan praktikal dan tayangan video sebagai bantuan. Kemudahan IT yang ada hari ni perlu dipergunakan semaksima yang boleh sebagai alat bantuan agar mudah faham dan tidak membosankan. Rasa tak cukup masa. Leceh tul! Tiba giliran encik Padi merampas segmen gua. Eeee… tensen tul la encik Padi ni! Blah la Padi! Kami bekongsi maklumat mengenai topik melukis dengan pelajar. Encik Padi tambah mana yang tetinggal. Gua cakap cam ni, encik Padi akan bangkang! Adoiii… jahanam majlis!

Sebahagian dari peserta/pelajar yang dapat masuk dalam gambo. Semangat sungguh diorang ni. Bukan saja semangat tapi bedisplin. Menepati masa. Kelas blum mula lagi, diorang dah bekumpul menunggu kat pintu masuk dewan kuliah. Hebat!

Kami dijemput untuk bekongsi ILMU dengan semua peserta. Kami dijemput untuk bekongsi cerita dan pengalaman sebagai orang yang sedang terlibat dalam industri penerbitan. Apa yang mereka mahu dengar adalah kebenaran dalam industri. Senang dan susah temasuk segala cabaran yang perlu dihadapi dan diselesaikan. Ini adalah persediaan pada semua peserta ( tahun akhir terutamanya ) bila keluar dan memasuki industri sebenar. Selamat dating ke dunia sebenar yang tiada belas! Jangan takut untuk menghadapinya.

Hari kedua seperti semalam kitorang sampai awal gak. Hebat tul! Lupa lak nak bagi tau, malam tadi kitorang dinner kat Tanjung Lumpur. Ala… sekolah yang gempak dengan kes hesteria tu. kat situ la. Pas makan, kitorang pegi ke Teluk Chempedak, ingat nak jalan-jalan tepi pantai amik angin. Hampeh! Padi pusing ke mana ntah cari parking! Balik tidooo lagi baik! Segmen pertama belah pagi ni gua sambung pasal melukis. Banyak benda yang perlu diketahui pasal melukis ni. Memang tak cukup masa kalo nak ikutkan. Leceh tul! Sila rajin-rajin buat latihan melukis ya murid-murid semua!

Petang ni giliran Encik Niezam plak. Semalam beliau dapat menyelit sket jer. hari ni baru segmen beliau. Encik Niezam becakap pasal topik grafik, advertising dan ilustrasi. Banyak benda nak disampaikan dalam topik encik Niezam ni. Kena plak beliau bepengalaman dalam bidang grafik dan advertising. Macam-macam cerita yang ‘mengerikan’ pasal advertising beliau dedahkan. Bukan nak menakutkan tapi itu la kebenaran dalam industri pengiklanan. Memang tak cukup masa encik Niezam nak menerangkan semua. Tak apa la. Mana yang boleh, sempat dan difahami oleh peserta. Itu yang penting. Harap mereka faham dan bersedia menghadapi kebenaran bila keluar dan bekerja nanti. Encik Niezam turut menerangkan pasal ilustrasi, konsep dalam sesuatu ilustrasi dan teknik-teknik yang beliau amalkan dalam menghasilkan ilustrasi. Menarik!

Belah petang, encik Padi meneruskan pengisian dengan topik karikatur. Suatu yang menarik pada semua peserta dan pada gua sekali. Guapun nak tahu dan nak belajar gak pasal karikatur ni. Kita boleh jumpa kat mana-mana ramai pelukis karikatur sekarang nikan? Itu adalah satu kerjaya yang menarik dan lumayan. Untuk menjadi seorang karikaturis yang hebat , kita mesti berILMU pasal karikatur. Bukan main hentam lukis karikatur ikut suka. Ini menjahanam dan merosakkan scence karikatur pada masyarakat. Siapa saja rasa boleh buat karikatur padahal dia tak layak langsung! Gua cukup tak puas hati melihat keadaan ni! Encik Padi memang terer dan pakar dalam bab ni. Mari kita ambik manfaat darinya. Bukan senang nak tahu dan belajar pasal ILMU karikatur ni. Sila tumpukan perhatian.

Encik Padi ( dan kami semua ) turut menggunakan kemudahan IT dalam menyampaikan maklumat dan berhibur agar tidak membosankan. Maklum la dah petang. Selain menunjukkan demonstrasi teknik dan rahsia melukis karikatur, encik Padi turut membuat demo melukis secara live karikatur sorang peserta menggunakan komputer. Yeah! Melukis menggunakan komputer, tidak melukis atas kertas. Semua peserta dan pensyarah dapat menyaksikan secara langsung proses bermula dari melakar, inking dan mewarna yang ditayangkan di skrin sehingga siap. Itu la kehebatan teknologi dan begitu la mudahnya encik Padi melukis dan menyiapkan sebuah karikatur secara live. Semua kehebatan encik Padi itu memerlukan ILMU dan pengalaman. Ia tidak datang begolek tanpa pengorbanan! Sekarang semua dah dapat ILMU, tips dan maklumat pasal karikatur. Tepuk dada tanya selera!

Encik Apai mengisi segmen dengan penerangan mengenai kerjaya dan segala yang bekaitan. Bersedia la walau di mana korang akan berkhidmat. Masalah dan cabarannya adalah sama. Semua memerlukan kesabaran dan ILMU untuk menghadapi dan menyelesaikannya.

Semalam kitorang ada bagi tugasan pada semua peserta. Tugasan yang perlu diselesaikan dalam kumpulan. Tugasan ni tak la senang sangat. Susah gak. Sengaja bagi susah sket. Petang ni adalah masa untuk beberapa kumpulan yang terpilih membuat pembentangan mengenai tugasan yang diberi. Kumpulan petama kuar dan membentangkan tugasan diorang di hadapan juri ( kitorang la ) dan pensyarah diorang. Hancus kumpulan ni. Apa-apa ntah! Tegagap-gagap!

Kumpulan pelajar pompuan ni paling ramai. Mereka cuba ( tapi tidak sedayanya ) menyakinkan para juri mengenai t-shirt ciptaan diorang. Yeah! Tugasan semua peserta adalah mencipta satu rekaan t-shirt persatuan kat kolej diorang. Buat la apa-apa persatuanpun. Kitorang nak tengok apa yang korang boleh buat. Kenapa tak warnakan t-shirt tu? Kumpulan ni ramai tapi kurang kerjasama dalam pembentangan. Sengeh-sengeh malu tak memasal!

Ini adalah kumpulan paling kreatif sekali antara kumpulan yang lain. Mereka begitu bersungguh dalam membentang dan menerangkan mengenai konsep t-shirt ciptaan mereka. Diorang turut mencipta logo, maskot dan penerangan mengenai hala tuju persatuan mereka. Mereka tidak membuat pembentangan dengan memegang sehelai kertas A4 t-shirt ciptaan mereka seperti kumpulan yang lain. Mereka menampalkan t-shirt ciptaan mereka di atas mounting board dan mewarnakan sekali dengan warna yang menarik perhatian! Ini la yang dikehendaki walau masih ada beberapa kelemahan.Tapi lebih baik dari kumpulan yang lain. Tak cukup dengan persiapan pembentangan yang baik, diorang turut mencipta lagu tema persatuan dan menyanyikannya sekali! Hebat!

Kumpulan ni sepatutnya dipilih sebagai pembentang terbaik kerana kuar dengan sehelai t-shirt yang siap dicetak! Tak sangka mereka bersungguh dan berupaya melakukannya! Tapi sayangnya diorang terlalu ‘melampau’ dengan t-shirt ciptaan mereka. Gua bekerut dahi melihatnye. Ia sungguh tidak sesuai dicetak dan dipakai. Jelas ia keluar dari tugasan iaitu mencipta satu t-shirt untuk persatuan, tapi kumpulan ni mencetak sehelai t-shirt sebagai sokongan pada satu kumpulan muzik luar negara yang becakap mengenai perjuangan, kebebasan, kemerdekaan dan agenda tetentu yang tidak sesuai di negara kita. Ketua kumpulan ni jelas dengan pemikirannya yang sangat ‘melampau’ masa membentang dan menerangkan sokongannya pada kumpulan itu. Beliau bermatian mempertahankan kumpulan itu, perjuangan dan agenda kumpulan. Ini satu kesilapan besar sebagai pelajar!

Gua masih tekedu dengan kumpulan yang agak ‘melampau’ pembentangannya tadi. Kenapa diorang jadi cam tu. Kenapa perlu ‘melampau’ dalam menyatakan pendirian? Kumpulan tu perlu diberi perhatian serius oleh pihak kolej. Mereka perlu diperbetulkan. Itu pandangan gua. Di akhir majlis, kitorang bergilir memberi komen mengenai pembentangan dan harapan dari program ini. Acara tamat seperti yang dirancang walau masih banyak yang perlu dikongsi terutama pada pelajar tahun akhir yang akan menamatkan pengajian meraka. Besar la harapan agar apa yang kitorang sampaikan ada kebaikan dan manfaatnya. Beratur untuk mengambil hadiah.

Setelah selesainya acara, masa untuk menandatangani dan melukis buku MELUKIS KARTUN CARA GAYOUR yang diorang beli. Gua ada baweak sket. Semalam dan hari ni, gua turut menggunakan buku gua ni sebagai bahan bantuan dan promot sekali pada yang beminat. Alhamdulillah, ramai yang beminat dan membeli temasuk pensyarah. Terima kasih. Sila tengok dan ambik segala manfaat darinya.

Selain bekongsi pengalaman dan ILMU yang sedikit, kami turut bekongsi ILMU nilai-nilai mulia yang boleh diamalkan dalam kehidupan dengan pelajar-pelajar dalam program ni. Tujuh sifat mulia yang boleh memberi kejayaan dalam bidang atau kerjaya yang kita lakukan sekiranya kita benar-benar mengamalkannya disamping melakukan segala amalan dan kewajipan kita sebagai seorang Islam. Tak kira sebagai pelajar, pekerja atau seorang insan. Ada banyak lagi sifat-sifat mulia, tapi sekiranya dapat mengamalkan tujuh sifat mulia ini dah kira hebat! Selamat berusaha dan berjaya!

Begambar bersama pensyarah yang berusaha merancang dan memastikan kelancaran dan kejayaan program. Terima kasih atas jemputan. Harap maaf atas kekurangan dan salah silap sepanjang program. Panjang umur dan sekiranya dijemput kita jumpa lagi. InsyAllah. Lepas minum petang, kitorang trus berangkat pulang mengikut jalan lama, tidak menggunakan hiway. Padi punye idea. Best gak ikut jalan lama walau jalan sempit dan jauh. Singgah makan malam kat Temerloh pekena ikan patin tempoyak yang glamer dan hebat sangat katanye tu. Padi punyer idea! Gua rasa masa paling sesuai makan gulai masak tempoyak ni masa makan tengahari. Baru kuar peluh jantan dan kembang lubang idung. Baru terasa kehebatannya! Entah la. Masing-masing punyer anak tekak! Hampir two minutes to midnight sampai ke rumah. Alhamdulillah selamat menjalankan tanggungjawap dan selamat sampai….

pendidikan sepanjang hayat

25 comments:

deaf_angel said...

penat aku baca sampai last part ketawa sendiri pasal 2 minits to midnite tu

Takilala said...

gua setuju, pendidikan sepanjang hayat.

berteromber said...

lagu apa la agaknya yang disumbangkan itu?...haha

gayour said...

deaf angel
sampai dah dekat tengah malam. apa lagi kalo tak teringat kat lagu iron maiden tu.

takilala
belajar tidak ada hentinya selagi hayat dikandung badan

gayour said...

berteromber
rahsia tak boleh bagi tau. tapi sesuai sangat la bile gua sumbangkan. heh!

lagu ni gua tujukan khas untuk lu. are u readyyyy? scream for me jay bee! scream for meeee!

"...2 minutes to midnight,
To kill the unborn in the womb.

Midnight
Midnight
Midnight
It's all night

Midnight
Midnight
Midnight
It's all night"

musafirlalu said...

Face The Slayer



A misty night, a perfect night
Beneath the cold of the frozen star
You feel the fright, you know I'm near
You never should have come this far
I am alive, you can't kill me
I will survive eternity

Go through the fire walk past the dead
Lost in my eternal maze
Your heart pounds through the mist filled air
Your concentration breaks for me to strike
You've cowered down, you've broken the chain
Now I can freeze your burning eyes

gayour said...

musafirlalu
slayer NEVER slayer!

matakucing said...

teringat masa gua buat presentation dulu..buat design untuk produk baru..mug,kotak,goodie,tshirt aihhh letih..tapi kolej gua tak jemput lu pulak dulu..kalau tak habis kene caci hina kutuk ngan lu hahahaha

eddie dewanaga said...

aiseh...
gua baru nak taruk Slayer dgn Maiden, lu orang dah awal2 letak dulu... hahaha...

"..I'll be damned, here comes your ghost again
But that's not unusual
It's just that the moon is full
And you decided to call

And here I sit, hand on the telephone
Hearing the voice I'd known
A couple of light years ago
Headed straight for a fall

But we both know what memories can bring
They bring Diamonds and Rust
Yes we both know what memories can bring
They bring Diamonds and Rust..."

- Diamonds and Rust
Judas Priest 1977

gayour said...

eddie dewanaga

"...Feels like I've known you before, repeating phrases,
But I yearn for something more.
I know I can't stay by your side forever,
But I know I won't forget your beauty,
My Black Diamond"

black diamond
stratovarious

gayour said...

matakucing
bersyukur la kerana pensyarah lu tak jemput gua. kalo tak saje jer kena hina, kutuk, caci dan diinjak-injak tanpa belas! har fragin har!

Portdy said...

salam bro gayour,

tengah syok baca tergugat pulak konsentrasi sebab ade awek cun lak dalam satu gambar tu...

tapi still baca n3 ni sampai abis ( walaupun sikit2 tolak cursor naik atas heheheheh)

keep on rockin' in schoolin' bro!

rajawali said...

:)

gayour said...

portdy
memang ramai awek cun!
heh!

rajawali
terima kasih sudi singgah ke blog gua. nanti gua tangkap seko rajawali dan paksa bawak gua ke blog encik.

ez said...

abg gayour..
yeah..pendidikan sepanjang hayat..

abg gayour.ikan patin masak tempoyak tu mcm best aje..nak jugak...heheh

gayour said...

ez
dengar memang la best, tapi tak la best manapun ikan patin tempoyak tu. tapi memang best!
tapi kadang2 rasa tak best plak. entah la.

roman picisan said...

yo bro..

gua x larat nk abiskan pembacaan story2 kat blog lu ni...ni dah kire tahap cerpen ni..

btw..lu mmg bestt..gua mmg minat kartun bersame-selamenye tu bro..gua kumpul ujang dari '94-smpai crite tu abis..

so..bile story lu tu nk difilemkan? x kan x dok director yg berminat...director mamat kalid tu lu kipas sikit la...dia gerenti nk bikin psl story bersame-selamenye lu tu..

tp gua mintak tlg la...lu x yah la berlakon kat lam filem tu..lebih2 lg lu jgn la pegang watak amar tu..watak amar tu sesuai tuk gua jee...harr..har..harruunn...lu jd joe boley la...mmg muka penjenayah gagak hitam...

gua bkn pe..kat malaysia ni da kekurangan cerite gaduh2 bebudak moto..paling last gua rase crite gile2 remaja la dlu...mmg top dgn gagak hitam dorang..hahar2..

ok bro..gud luck..buku cara melukis lu tu pon gua dah bli..mmg best..gua blom tgk overall..just belek2 je...x sempat nk bc maa..bz dgn keje...ok bro..cau dlu..

p/s: THE GREAT MISCONCEPTION OF ME-WASP

Anonymous said...

ehem..ehem..
ape yg bakal terjadi pada kumpulan 'melampau' tu..?
hermm?

mamai said...

bro gayour...citer zaman belajar membuatkan gua teringat pada prezentation yang buat masa kat U dulu...citer pasal rock dan leluhurnya wa ingat wa ciplak dari citer lu kat dalam majah ujang...sorry bro yang pasti semua orang suka

hans said...

wah,kayalah rajin bagi ceramah...
belanja den satay ler abang gayour yg ensem lagi baik hati..
hehe

gayour said...

roman picisan
tq kerana penah meminati karya2 gua. gua tak minat mamat khalid tapi gua minat kat mat nor khalid. kalo difilemkan dan lu tepilih jadi hero, gua sedia jadi joe untuk membelasah lu. heh!
tq gak pasal beli buku gua.

yeah, THE GREAT MISCONCEPTION OF ME

"...Living in the limelight little did I know
I was dying in the shadows and the mirror was my soul
It was all I ever wanted, everything I dreamed
But the dream became my nightmare and no-one could hear me scream
With these six-strings, I make a noose
To take my life, it's time to choose
The headlines read of my suicide, of my suicide..."

anonymous
gua merasa sangat kasihan dengan mereka...

mamai
gua tak kisah lu nak ambik apapun asalkan bermanafaat. terima kasih kerana percaya dan menjadikan apa yang gua buat sebagai bahan bantuan dalam presentation lu. kira itu sket sumbangan gua.

hans
blum dapat payment lagi!

Aidilangelo said...

http://2.bp.blogspot.com/_5vOdJZXCgmI/SgkGMev1dfI/AAAAAAAADkw/1Dzttf0VLYA/s1600-h/PAYA-08.gif

teman nengok gambor nie satu je komen teman..

buat festaimnye, seorang insan, berambut panjang, berjaket kulit.. adapting at ease to college surround! Congratz bro! 4 changing the perspective of society viewing things.

I salute that! N Long Live Rock n'Roll!

gayour said...

aidilangelo

FOR THOSE ABOUT TO ROCK
WE SALUTE YOU
ac/dc

rianz80 said...

gayour, thanks sebab dah dah 2 tahun berturut datang KKPB.....

feedback dari student...2 hari rasa tak cukup...kena tambah lagi.....hahahahah

gayour said...

rianz80
terima kasih atas jemputan. cukup la dua hari tu. harap ada kebaikan. penat tak ilang lagi ni. heh!