Monday, March 08, 2010

NOW I'M FEMES!

DI SEBALIK NAMA
22 RABIULAWWAL 1431 H - 08 MAC 2010

Hari tu sekali lagi gua menjadi bahan untuk siaran dalam sokaba Berita Harian. Tak la hebat manapun. Hanya temuramah biasa mengenai diri dan kerjaya. Ikut rasa, gua tak nak jadikan bende ni sebagai entri blog gua kali ni. Tak la hebat mana! Tapi bila masuk sokaba, gua rasa ni satu catatan sejarah sebagai seorang kartunis. Gua mesti simpan untuk tatapan diri gua sendiri, anak cucu dan yeah! bekongsi dengan sobat-sobat yang sudi. Pada yang tak tahu, tak sempat, tak kisah, tak beminat bla blaa blaaa... boleh la baca sedikit kisah gua yang disiarkan dalam ruangan XY pada hari Sabtu, 13 Februari 2010 bersamaan 28 Safar 1431 Hijrah yang lalu. Lagi sekali, tak la hebat mana.

Di Sebalik Nama: Gaya Gayour

Oleh Diyanah Anuar

Imej rock, metal terserlah dalam diri, watak kartun ciptaan

GAYA watak kartun lakaran kartunis ini banyak persamaan dengan si empunya diri. Rambut panjang dengan gaya penampilan rock dan metal, imej itu saling tidak tumpah dengan penampilan kartunis Gayour sejak dulu lagi.

Watak dalam karyanya iaitu Siapa Yang Harus Disalahkan, Slash dan Bersama Selamanya juga sama dengan karektor Gayour yang cukup popular di kalangan peminat kartun tempatan, terutama pembaca majalah Ujang dan Gelihati.

Sebenarnya, minat Gayour atau Mazli Ibrahim cukup mendalam terhadap genre muzik rock dan metal. Tidak hairanlah, genre muzik ini banyak mempengaruhi karya kartun yang dihasilkannya. Jangan tidak tahu, bait lirik sebuah lagu dari kumpulan thrash metal dijadikan sebagai idea utama untuk siri Siapa Yang Harus Disalahkan yang disiarkan dalam majalah Gelihati.

Biarpun maksud lirik lagu itu menjurus kepada konflik yang boleh memudaratkan diri, Gayour mengubahnya dan menyampaikan mesej dengan cara berbeza dengan menerapkan nilai kekeluargaan dan kasih sayang.

Unsur kekeluargaan menjadi tema utama dalam siri Siapa Yang Harus Disalahkan serta beberapa karya yang lain. Bagi saya, nilai kekeluargaan dan kasih sayang amat penting dalam kehidupan kita, katanya ketika ditemui XY - Ikon Lelaki di pejabatnya, baru-baru ini.

Bercerita mengenai siri Slash pula, watak dua sahabat, Slash dan Black biarpun tampak ganas dengan imej rockers dan mat metal, mereka prihatin terhadap alam sekitar.

Gayour yang pernah berkhidmat dengan majalah Gelihati, Gila-Gila, Era@MOY dan Blues Selamanya, kini berkarya dengan majalah humor, G3.

Membuka kisah zaman gemilang industri kartun, Gayour berkata, itulah detik paling indah pernah dilaluinya.

Sambutan dan sokongan peminat cukup membanggakan. Ini dapat dilihat daripada sambutan yang diberi setiap kali kita mengadakan promosi.

Bukan itu saja, berlambak-lambak surat dihantar peminat kepada kartunis pujaan setiap hari. Ketika itu, sesibuk manapun, saya cuba membalas setiap surat atau kad ucapan yang diterima dengan melukis karakter popular karya saya, katanya sambil menambah peminat sekarang lebih cenderung berkomunikasi melalui internet dan feel dirasai cukup berbeza.

Selain berkarya, Gayour aktif berkongsi idea bersama peminat dan penggiat kartun serta memberi tunjuk ajar kepada generasi baru yang berminat mendalami seni kartun.

Ikuti temubual bersama Gayour...

Anda berpengalaman bekerja dengan hanya syarikat penerbitan. Bagaimana pendedahan yang diterima ini membantu anda dalam kerjaya?

Selama kira-kira 20 tahun melukis kartun dan bekerja dengan pelbagai syarikat penerbitan, banyak pengalaman diperoleh. Ini secara tidak langsung meningkatkan kemahiran saya dalam bidang ini.

Antara yang saya sedar, perancangan masa untuk menyiapkan karya bertambah baik. Jika dulu, saya mengambil masa lebih seminggu untuk menyiapkan karya tiga atau empat muka surat, sekarang saya hanya perlu ambil masa sehari.

Jika saya tidak sedar soal peningkatan ini, mungkin saya tidak dapat memanfaatkannya sebaliknya terus dengan cara lama. Selain itu, pengalaman yang diperoleh juga meningkatkan kemahiran saya berinteraksi dengan ramai orang dari pelbagai latar belakang.

Bagaimana anda berani membuat keputusan beralih dari sebuah syarikat penerbitan ke syarikat lain? Tidakkah sukar membuat keputusan seperti itu?

Pengalaman mengajar saya menjadi berani membuat keputusan. Biarpun bermacam-macam kemungkinan terlintas dalam fikiran ketika membuat keputusan, ia perlu dilakukan. Kita mestilah berani berdepan dengan sebarang kemungkinan.

Antara perkara menyedihkan terpaksa saya tempuhi apabila beralih dari sebuah syarikat penerbitan ke syarikat lain ialah terpaksa berpisah dengan rakan-rakan kartunis lain. Namun, hidup perlu diteruskan, peningkatan dalam kerjaya juga perlu ada.

Persahabatan antara kami tetap terjalin baik. Apabila ada kelapangan atau acara yang menghimpunkan penggiat industri ini, kami akan bertemu.

Apa yang mendorong anda untuk berkongsi kemahiran melukis kartun dengan penggemar kartun?

Setiap kali adanya peluang dan ruang untuk memberi tunjuk ajar, berkongsi idea serta memberi kritikan membina kepada generasi baru yang mahu belajar teknik atau selok-belok seni kartun, menggembirakan saya.

Apa yang saya pelajari selama ini banyak membantu saya untuk memberi serba sedikit bimbingan kepada mereka.

Ceritakan serba sedikit mengenai siri terkini sentuhan anda dalam majalah G3?

Dalam majalah G3, saya tampilkan karya yang temanya berbeza daripada apa yang pernah saya lakukan sebelum ini. Siri berjudul Apa yang Aku Cari berkisarkan alam persilatan. Namun, ia tidak berkaitan dengan ilmu silat sedia ada.

Seni bela diri berasaskan silat yang ditunjukkan dalam siri ini, saya reka sendiri. Untuk mengelak ia bercanggah dengan seni persilatan sedia ada atau seni bela diri yang lain, saya sering rujuk kepada rakan yang mendalami ilmu silat atau seni bela diri.

Saya tampilkan tema persilatan kerana ingin mencuba sesuatu yang baru. Pada masa sama, mahu bersaing dengan komik seni bela diri dari luar yang membanjiri pasaran tempatan.

Apa yang membuatkan anda memilih tema persilatan, berbeza daripada tema rock dan metal seperti karya dulu?

Saya cukup seronok dalam menghasilkan siri ini kerana dapat melukis banyak pergerakan anatomi. Ini sesuatu yang berbeza dengan karya saya dulu. Agak mencabar untuk melukis pergerakan watak yang sedang bersilat namun ia memberi kepuasan.

Pembaca yang mengikuti karya ini kebanyakannya golongan remaja. Jadi pendekatan sesuai perlu dipraktikkan bagi menarik minat pembaca remaja.

Apa agaknya maklum balas yang diterima daripada pembaca yang masih anda ingat hingga hari ini?

Kadangkala saya terkedu apabila menerima maklum balas peminat yang mengikuti perjalanan karier saya sejak mula-mula saya menceburi bidang ini. Ada yang masih setia mengikuti perkembangan saya hingga hari ini. Mereka sering bertanya mengenai sambungan koleksi karya yang pernah dihasilkan dulu.

Apa yang lebih membuatkan saya rasa terharu ialah apabila ada antara karya saya memberi impak positif kepada pembaca. Seorang pembaca pernah memberitahu, karya berjudul Mak yang saya hasilkan dulu menyebabkan beliau lebih menyayangi ibunya.

Selain itu, ada juga peminat yang berkenalan dan bercinta kerana masing-masing meminati karya saya. Mereka kemudian mendirikan rumah tangga.

Bagaimana anda menghadapi tekanan dalam berkarya?

Ketika bekerja, saya cuba untuk tidak begitu memikirkan masalah atau perkara negatif. Sebaliknya, saya lebih memikirkan perkara positif bagi menimbulkan rasa seronok dengan kerja yang dilakukan.

Sebenarnya, sebelum memulakan kerja, kita harus tahu apa yang ingin kita lakukan. Daripada subjek yang kita fikirkan itu, akan timbul idea pokok dan seterusnya, ia berkembang lebih besar.

Ini antara kemahiran yang dulunya, saya tidak dapat kuasai. Dulu, saya sering rasa sukar mendapat idea sedangkan formulanya mudah. Cuma perlu fikir dan tahu apa yang kita ingin lakukan. Tidak dinafikan, kemahiran ini hanya disedari dan dikuasai melalui kematangan dalam kerjaya.

Apa perancangan anda sekarang?

Mengikut perancangan tahun ini, karya komik saya bersama seorang lagi rakan yang bertindak sebagai penulis akan mula diterbitkan. Komik berjudul Logbook ini adalah karya pertama yang menyaksikan kolaborasi saya dengan penulis.

Sebelum ini, sayalah penulis dan pelukis untuk karya sendiri. Karya ini dapat diterbitkan selepas memenangi pertandingan yang dianjurkan Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) dan akan dipasarkan di Malaysia dan luar negara.

Ada beberapa ilustrasi kartun turut dimuatkan dalam siaran ni. Cik wartawan minta kartun-kartun lama gua ( tahun 80an... ) sebagai bahan tambahan. Ada beberapa dalam simpanan yang gua bagi tapi tidak disiarkanpun. Sebagai tambahan gua lakarkan khas karekter-karekter yang telah gua cipta lebih 20 TAHUN yang lalu iaitu SLASH dan BLACK. Satu lakaran penuh nostalgia menggabungkan Slash, Black dan semua watak utama dalam siri BERSAMA SELAMANYA. Kat sini tak ada. Kalo nak tengok lakaran tu sila klik kat GALERI GAYOUR ni. Kalo nak tengok yang ada gambo gua, sila ke website sahabat pena gua iaitu encik Manggis. Terima kasih dan enjoy!

now i'm femes. harharhar!

34 comments:

Tunsiber said...

Ya...saya ada baca tentang Di Sebalik Nama Tuan. Saya kumpul masuk fail setiap minggu...tapi aiseh...ada beberapa yang telepas pandang. Setia menunggu Tuan untuk Di Sebalik Kaca Tibi pulak....halewwwwakk!!!!

pakcik kordi said...

gayour rules!gua peminat lu kini dan selamanya!!!!

walaupun dh lama tk baca bersama selamanya..tp smapai skrg gua msh teringat ttg kehidupan mat mat metal yg dilakarkan.klu boleh gua nk sgt memilikin kompilasi itu sekali lg....gone....all gone!!!huaaa.....

mhagnoth said...

Lu memang bertanggungjawab mengubah hidup gua....seerious.

Zampeada said...

* merondah diri lar kau ni...

* aku dah lama baca interbiu tu. sbb interbiu tu jugak aku melanggut kat blog kau... ha-ha.

* kau rasa kau femes ke? bukan mmg dah lama femes? *tetiba pening dgn soklan sendiri*

frankrx2 said...

Yupe! Kalau mata ni tak terbaca ruangan xclusive tu, gua tak jumpa blog nih =)
mmg tul kata mhagnoth, lu la yg telah "melukiskan" corak hidup kitaorang kepada lebih cool cam mat tepet....

gayour said...

tunsiber
nantikan kemunculan gua kat saluran bebayar lepas ni. heh!

pakcik kordi
yeah! kita tetap bersama selamanya. tu la... dulu tak nak jaga elok2 koleksi tu. sekarang rasai lu! harharhar! uuu...uuuu...

gayour said...

mhagnoth
moga lu jadi lebih baik, beriman dan berjaya!

zampeada
mungkin suatu masa nanti encik akan jadi kaya dan femes! feweeeet!

frankrx2
mat tepet? kalo gua jumpa beliau, gua nak tumbuk perut beliau! buakkk!

berteromber said...

iyer la...iyer la...lu dah femes.. :P

"Do you really wanna be - rich and famous, rich and famous.
Do you really wanna be - rich and famous now."
- Gamma Ray

Zampeada said...

"mungkin suatu masa nanti encik akan jadi kaya dan femes! feweeeet"

uik? merujuk kpd aku atau kau ni Gayour (sambil mengemas meja yg tak semak)

gayour said...

berteromber
harharhar!
kalo kaya boleh buat macam2 kebaikan.

zampeada
doa gua pada encik la. tak femes tak apa asal encik kaya dan pemurah.

Takilala said...

Johnny can you hear me
turn that music down
You're making too much noise
I mean it do it now
all that stuff is evil
Ozzy, Judas Priest
there's backwards messages
in that stuff that leads you to the beast
.. so really who's to blame?

lu mmg dah lama femes bro..huhu

Zampeada said...

amin3x... time kasih Gayour. Hehehe...

*terus gi halaman siram pokok bunga*

frankrx2 said...
This comment has been removed by the author.
frankrx2 said...

Kalau lu nak lagi rich & femes, lu bukak la kedai bro! Jual karya lu ke, buat tempahan kek ke, jual design baju ke, buat gift ke, buat key chain ke.. tapi lu kene trademark la brand lu supaya lu boleh bertambah femes (saman org lain yang tiru karya lu.. hehhehheh)

Heh! Satu malaya dah kenal bro, so apa nak risau. Lebih2 lagi kalau lu bukak cawangan kat negeri lain.. janji lu berani & rajin, semua jadik =)

frankrx2 said...

alamak!!! apa mat tepet dah bikin kat lu bro????

Rockarena said...

YEAHHHH..lu memang F.E.M.E.S!! dr dulu lg lu dh mmg femes. dr yg bernama Gayourock,Gayour Lineker(mshkah ingt lg).Femes.. bersama OVERDEADLINE. GAYO...Hingga ke saat ini ttp FEMES bersama disebalik nama GAYOUR.

manggis said...

TERINGIN NAK AMIK AUTOGRAF ABE GAYOUR HOK TERKENAL SE ANTARO BENUO NI...ABE... JANGE LUPO BOWOK KOMIK...BAWOK PITIH LEBIH SIKIIIIIIT ...BUAT BELANJO KAWE...DI TEPI BENTENG...JUPO MUNG DI PESTA BUKU PWTC...JANGE LUPO JANJI KITO...HO HO HO...

azmietaha said...

ASSALAMUALAIKUM!
AKU seronok ada kawan yang 'FEMES!'
HAR! HAR! HAR!

gayour said...

takilala
dari lagu tu la gua dapat idea buat cerita ' siapa yang harus dipersalahkan'.
thrash band yang hebat, lagu yang sungguh bermakna.

"...all that stuff is evil!"

zampeada
bagus la lu rajin siram pokok bunga musim panas ni.

gayour said...

frankrx2
dengan izin Allah dan usaha, tiada yang mustahil di suatu masa nanti!

frankrx2
orang selalu sangat mintak gua lukih gamba beliau. tensen gua! eeee....

gayour said...

rockarena
terima kasih kerana pernah meminati karya2 dan kenal nama gua. now i'm femes. harharhar!

manggis
hoh! sapo abe ni? dork kenal pung! harharhar!

azmietaha
cheqpun seronok ada kawan dari kedah nuu...

frankrx2 said...

aisehmen... gua baruuuuu nak mintak lukis karikatur gua ngan mat tepet & din senget..... =(

jebat said...

Gayour ada facebook tak???

jebat said...

buat la facebook macam bro ujang dgn bro manggis...baru lebih femes seantero dunia...he3

eddie dewanaga said...

...encik Mazli, lu dah jadi satu legenda buat mereka2 (termasuk gua) yg membesar dgn karya lu, dalam medium yg berbeza dari Lefthanded, Wings atau Search...

dari Gelihati, Gila-Gila, Ujang dan G3, lu ajar kami semua erti cinta, brotherhood. Gua salute. Mungkin akan gua abadikan nama lu jadi satu watak dalam Siri Senandung Raja Naga gua... (mintak izin dulu.. boleh tak??)


hey you, long hair... who's to blame???

gayour said...

frankrx2
oh, lupun nak posing dengan mat tepet dan din seget? boleh tak ada hal.

jebat
gua tak perlu minta maaf pasal tak jadi ahli fesbuk. syabas kerana encik ahli fesbuk.

gayour said...

jebat
brader ujang dan encik manggis lebih femes dari gua pasal diorang ada fesbuk. heh! tq pasal encik sudi singgah ke blogspot gua.

eddie dewanaga
ia satu penghormatan. terima kasih mr. dragonforce

"...you're under arrest
Come with us, longhair"

search & seizure
nuclear assault

frankrx2 said...

ok bro! Thank you very much! =D
Nnt gua email gambo gua.
Tapi lu kene kasi tau gua berapa ongkosnya (termasuk delivery servis) nnt =)

deaf_angel said...

congrats gayour dapat liputan mainstream mass media

dan good luck untuk logbook

Aidilangelo said...

Long as I got rock n' roll... I'm forever youngg!!!!

gayour said...

frankrx2
tak apa, gua bleh lukiskan percuma.

deaf_angel
"LOOKING INSIDE, YOUR FUTURE UNCERTAIN
THE FEAR GROWS AS A SICKNESS UNCURED
THE SILENCE AGONIZES, THE WORDS SOUND STRONG
LOOK INSIDE THE EYES, LEAVE THIS WORLD
HATE THROUGHT THE ARTERIES
MASS HYPNOSIS..."

mass hypnosis
zeepoeltora

aidilangelo
yeah!
"..Let me hear you all go wild
* Rock and roll crazy night
You are the heroes tonight
Rock and roll crazy night
You are the hero..."

crazy nights
loudness

ijoi said...

mintak tolong en cik gayour tengok kt sini dan komen http://ijoikatun.blogspot.com/search/label/Sangap
boleh tak saya hantar karya ke G3
boleh tak beri nasihat ttg perkara yg perlu saya improvekan lagi
tengkiu Bro

puteri nailofar said...

salam.
saya nak minta gayour tlg publish kartun yang berjudul MAK masa zaman 90-an dulu blh x?
suka sgt...yg kisah mak jaga sorang anak laki,dukung anak laki dia masa kecik2, masak pengat pisang,anak sakit mak dia jagakan..lepas tu sampai la anak tu dah kahwin n bawa isteri dia pergi kubur mak.
saya dah lama nak cari kisah menyayat hati tu.harap dapat sampaikan hasrat saya ni..terima kasih!

gayour said...

ijoy
yeah! nanti bekelapangan gua akan singgah tengok dan kutuk apa yang patut. heh!

puteri nailofar
"MAK" adalah antara karya yang paling gua suka. serius! hari tu sorang kawan mengirimkan cerita tu pada gua setelah sekian lama hilang dalam simpanan.

ya insyAllah, nanti gua akan tampal kat blog gua ni untuk tatapan semua temasuk tuan puteri untuk menikmatinya kembali.