Sunday, August 05, 2012

BADAR AL-KUBRA


PERANG BADAR AL-KUBRA
17 RAMADAN 1433H - 06 OGOS 2012


Pada hari JUMAAT bersamaan 17 RAMADHAN, TAHUN 2 HIJRAH selepas peristiwa hijrah Rasulullah S.A.W dari Mekah ke Madinah, berlakunya PERPERANGAN BADAR AL KUBRA. Peristiwa atau peperangan ini merupakan satu perperangan yang SANGAT PENTING untuk menentukan masa depan umat Islam dan agama Islam keseluruhannya di atas muka bumi ni. Sama ada umat Islam dan agama Islam akan hidup subur bekembang atau terhapus! Semuanya BERGANTUNG pada keputusan dari perperangan ini . Gua kerut dahi mendengarnya. Tak kisah langsung selama ni pasal Perang Badar. Perang Badar? Emm...ada belajar sket masa kat sekolah dulu. Dalam perang yang dahsyat ni tentera Islam menang walaupun jumlahnye sket. Itu yang gua ingat. Ingat pasal nak lulus periksa! Kita memang tidak diberitahu lebih-lebih, tahu sikit-sikit jer pasal yang bekaitan dengan Islam.

Ini antara peristiwa besar dalam sejarah Islam yang perlu kita ingat, tahu dan mengambil pengajaran darinya setiap kali tibanya bulan Ramadan. Gua tau semua sobat dah tahu, pakar dan arif mengenainya. Untuk kisah yang lebih lengkap pasal perang badar Al- Kubra ni, boleh la tengok kat entri bulan September 2008 yang lalu.

Hari ini dalam bulan Ramadan 1432 tahun yang lalu, Rasulullah S.A.W. dan para pejuang Islam betempur dengan musuh-musuh Islam di Badar! Selamat terus berjuang dalam mengerjakan ibadah puasa. Kita sedang berada pada pertengahan Ramadan yang dijanjikan PENGAMPUNAN oleh Allah. Jadi, mintak la ampun banyak-banyak!

 * mana bulannya? ntah la. malam 15 Ramadan 1433 yang lalu keadaan cuaca, awan agak kelam. berjerebu. awan sentiasa melindungi bulan penuh pada malam tu. tu yang golap yo gamba tak ado bulan.

9 comments:

berteromber said...

salam ramadhan buat En Gayour dan family...

gayour said...

berteromber
terima kasih. moga encik dan keluarga sihat, bahagia dan gumbira mengerjakan ibadah puasa pada tahun ini.

deaf-angel said...

thanks for the reminder.

Budak2 mim, yang keja tempat2 rabak2, dalam terowong, sedut dan expose habuk dan asap giler2.
Tapi still pose.

Q said...

samo samo la kito berjuang dalam bidang yang kito ikut...

gayour said...

deaf-angel
ya, mereka memang handal dan gagah perkasa. tapi gua biasa jumpa mekanik kat bengkel kereta tak puasa. selambe je minum dan merokok sambil tukar tayar.


Q
ekau jangan ikut yang tak boto dah la jang. heee...

Q said...

hahaha...

bofoyengfeng said...

kita sini berperang main mercun...dam dam dum...huhuk...

gayour said...

Q
ya, golak! golak!

bofoyengfeng
meriam buluh tak ada ke? lagi power bunyi beliau!KEDEBOMMMMM!

Q said...

kalau kito ado kawan yg sentiaso mengingatkan kito, Insya-Allah.

jangan pilih kawan yg jahanam sudah...